‘Errol Janssen schoot Delftse crimineel Pronk dood’

De man die volgens de politie de Delftse crimineel liquideerde is Errol Janssen (51). De politie maakte vandaag zijn identiteit bekend en gaf een foto vrij.

Eroll Janssen staat ook wel bekend als Mick van der Laan of Mickey Janssen. Zijn naam zong in Delft al langer rond als de mogelijke schutter. Al op de dag van de dood van Pronk op 7 augustus bij koffiehuis het Kalf viel de politie zijn huis in Delft binnen. Daar werd toen al niemand meer aangetroffen.

De politie repte er gisteren met geen woord over, maar volgens bezoekers was Errol Janssen in het koffiehuis en voerde er een kort gesprek met Karel Pronk (60). Daarna liep Pronk met zijn vriendin naar zijn motor. Tot hun grote schrik zagen de bezoekers niet veel later dat Janssen, die zij alleen kenden onder de naam Mick, een wapen tevoorschijn haalde en Pronk doodschoot.

Harley Davidson

Janssen ging er vandoor. Een getuige zag nog dat hij zijn hond uit liet. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem. Ook zijn motor, een Harley Davidson, is nog niet gevonden.

De afgelopen weken maakte de politie in stilte jacht op hem. Gisteren gaf de hoofdofficier van justitie toestemming zijn foto en naam naar buiten te brengen. De politie vermoedt dat hij in het buitenland verblijft. Mogelijk handelde hij in opdracht van anderen. Hij staat op de Nationale Opsporingslijst.

Janssen is een opvallende persoonlijkheid. Op 7 augustus droeg hij een hesje van de Hells Angels. ,,Hij heeft een zeer opvallend voorkomen”, verklaart de politie Delft op Facebook. ,,Hij wordt voornamelijk gekenmerkt door tatoeages in zijn gezicht. Op zijn linkerwang staat de geboorte- en sterfdatum van zijn overleden vrouw. Deze wordt omgeven door meerdere tribal-vormige tatoeages. Zijn nek, armen, borst en rug zijn volledig voorzien van tatoeages.” Wel geeft de politie aan dat de foto’s mogelijk gedateerd zijn. ,,Wellicht beschikt Janssen over nieuwere tatoeages in zijn gezicht.”

Haagse Holleeder

Karel Pronk stond bekend als de Haagse Holleeder. Hij verwierf bekendheid door overvallen, drugshandel en moord. De liquidatie van orchideeënkweker Gerrit de Graaf leverde hem een celstraf op van twintig jaar. ,,Ik ben eerst zelf met een pistool gegaan, maar dat werd te link. Daarna hebben we iemand ingehuurd”, vertelde de ‘moordmakelaar’ eens openlijk in deze krant.

Roemrucht was zijn onsnappingspoging uit de Koepel in Haarlem. Zijn zwager Friedrich Friebel zette een ladder tegen de muur van de binnenplaats en bood Pronk de ontsnappingsroute.

Na zijn vrijlating werd de naam van de Delftse crimineel meer keer bij liquidaties genoemd. Zo zou hij in 2007 opdracht hebben gegeven voor de moord op paardenhouder Koos Devrijn en inmiddels zijn ex-zwager Friedrich Friebel. Pronk ontkende met klem iets met de moorden te maken te hebben.

Wegmaken

De laatste keer dat de Haagse Holleeder met een moord in verband werd gebracht, was na zijn dood. Toen bekende plotseling de 49-jarige Emiele Z. die vastzat voor de vorig jaar juli gedode Vlaardinger Mustafa Ates, dat hij had gehandeld in opdracht van de Delftse crimineel. Volgens Z. moest hij van Pronk het lijk wegmaken. Dat zou Z. geweigerd hebben. Wel, zei hij, maakte hij het lichaam schoon en kleedde het aan.