Exclusieve voorpublicatie: Besmet met De Neus

Hij is veroordeeld als de witwasser van Willem Holleeder. Maar hoe close was zakenman Jan-Dirk Paarlberg nu echt met de Heineken-ontvoerder?

Neus
DOOR: REDACTIE PANORAMA

Hij is veroordeeld als de witwasser van Willem Holleeder. Maar hoe close was zakenman Jan-Dirk Paarlberg nu echt met de Heineken-ontvoerder? Deze week verschijnt het boek van misdaadauteur Harry Lensink over de gevallen vastgoedman. In Panorama een exclusieve voorpublicatie.

Waar stonden de observanten? Wat was de beste plek om de voordeur van Amsterdamse Diepenbrockstraat 11 in de gaten te houden? Vermoedelijk hadden ze hun onopvallende auto geparkeerd in de Herman Gorterstraat. Van daaruit kon je pontificaal naar de woning loeren, het uit 1938 daterende pand met een typerend puntdak, waar vastgoedhandelaar Willem Endstra resideerde. De politiemensen die het adres bespiedden, ‘Fietje’, ‘Nicky’ en ‘Kleine Hans’ zoals ze zichzelf in hun verslagen noemden, zagen die avond van 12 augustus 1996 meerdere mensen in- en uitlopen.

Ze noteerden dat om 21.00 uur Willem Holleeder uit een Golf stapte, aanbelde en in de deuropening praatte met ‘de man in een wit T-shirt’ (Willem Endstra) en ‘de man met het stevige postuur en de zwarte haardos’ (Jan-Dirk Paarlberg), die eerder al in een auto met chauffeur was gearriveerd. “Na enige ogenblikken worden er handen geschud en de man met de zwarte haardos stapt in de Mercedes. Willem Holleeder en het witte T-shirt gaan naar binnen.”

Op 2 mei 1996 hadden ze er ook al gestaan. Fietje zag toen hoe ’s ochtends om 08.40 uur een Nissan 100 kwam aanrijden bij Endstra’s huis. Achter het stuur zat een bekende van

de politie: Thomas van der Bijl, goede kennis en manusje-van-alles voor de Heineken-ontvoerders. Naast hem op de bijrijdersstoel zat Holleeder, die uitstapte en langs de op de oprit geparkeerde Mercedes 600 SEL liep, dezelfde auto waarmee drie maanden later Paarlberg zou komen aanrijden. Holleeder verdween achter de voordeur waar ruim een halfuur later Paarlberg uit naar buiten stapte. Om 09.15 uur vertrok hij in zijn Mercedes met chauffeur.

De observaties waren onderdeel van Citypeak, het onderzoek dat de politie eind jaren negentig deed naar de drugsbende van Cor van Hout. Ook Willem Holleeder en Van der Bijl waren daarin verdachte, hoewel ‘De Neus’ uiteindelijk niet zou worden vervolgd. Zo was het rechercheteam uitgekomen op de stoep bij Willem Endstra, de vastgoedman met wie Holleeder in die tijd een intensieve vriendschappelijke relatie onderhield.

Crimineel geld

Het zijn twee momenten dat de latere afperser Willem Holleeder onomstotelijk Jan-Dirk Paarlberg ontmoette, de man die als witwasser zou worden veroordeeld en die op dat moment meerdere projecten deed met Willem Endstra. Twee keer waren ze aantoonbaar fysiek in elkaars buurt geweest, door toedoen van hun gemeenschappelijke kennis Endstra, met wie beiden in die tijd letterlijk en figuurlijk nog door één deur konden.

Drie mannen, twee ontmoetingen. Eentje slechts luttele ogenblikken in de geopende deur van de gastheer. Wat zei het? De tweede helft van de jaren negentig was er een hechte vriendschap ontstaan tussen de veroordeelde ontvoerder en de Amsterdamse vastgoedbaron. Wie in de buurt van Endstra kwam, kon zomaar Holleeder tegen het lijf lopen. Maar het OM zag dat anders. Beide observaties eind jaren negentig aan de Diepenbrockstraat werden keer op keer aangehaald om de verdenking tegen de oud-bankier cachet te geven. Paarlberg had het zelf verteld toen hij op 24 mei 2004 met de recherche sprak, zeven dagen na Endstra’s dood. “Ik heb Willem Holleeder wel eens bij Willem Endstra thuis aan de Diepenbrockstraat gezien. Dat was volgens mij een jaar of zes geleden. Dat vond ik geen bedreigende sfeer toen.”