Helft supers geraakt door crimineel personeel

Woerden – De helft van de Nederlandse franchisesupermarkten heeft met winkeldiefstal en andere criminele handelingen door personeel te maken.

Helft supers geraakt door crimineel personeel
Winkeldiefstal kost jaarlijks honderden miljoenen

Maar liefst 49 procent van de supermarktondernemers zegt afgelopen jaar door medewerkers bestolen te zijn. Bij foodspeciaalzaken is dat maar 6 procent. Dat meldt het Vakcentrum op basis van onderzoek onder zijn leden.

98 procent supers geregeld bestolen

In zijn algemeenheid meldt bijna negen van de tien winkels regelmatig geconfronteerd te worden met winkeldiefstal, bij supermarkten is dat zelfs 98 procent. Bijna een derde (29 procent) van de supermarkt ondernemers geeft aan dagelijks, of meerdere malen per dag met winkeldiefstal te worden geconfronteerd. En daarbij gaat het in de meeste gevallen alleen nog maar over de ‘heterdaadjes’. Daarbij neemt de agressie toe: 66 procent van de supermarkten had het afgelopen jaar te maken met agressie, geweld of vernieling.

‘Politie en justitie laten winkeliers in steek’

Winkelcriminaliteit loopt de spuigaten uit en winkeliers voelen zich in de steek gelaten door politie en justitie. Maar liefst 32 procent van de winkeliers doet geen aangifte meer van winkeldiefstal. Het is tijdrovend en het duurt lang voordat de politie überhaupt komt. Bovendien vinden de ondernemers de straffen te laag en is het vaak lastig om schade te verhalen. Dat lukt volgens sommige winkeliers maar in de helft van de gevallen. Daarom leggen veel winkeliers zelf maar een winkelverbod op. ‘Helaas is dat maar voor één jaar en hebben we al meegemaakt dat dezelfde persoon na dat jaar weer in herhaling valt’, aldus een supermarktondernemer uit het onderzoek.

Digitaal aangifte doen

Om die aangiftebereidheid te verhogen, kunnen winkeliers dat straks digitaal doen en hoeven niet meer naar de politie te stappen. De detailhandel start in samenwerking met de politie in Leidschendam een pilot om aangifte voor mkb-ondernemers zo eenvoudig mogelijk te maken. Door de komst van een digitaal aangifteloket hoopt de branche dat winkeliers elkaar een handje kunnen helpen. Stelende werknemers komen bijvoorbeeld terecht in het Waarschuwingsregister van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel, zodat ook andere ondernemers dat kunnen zien. Voorwaarde voor registratie is wel dat er aangifte is gedaan.

Rondreizende bendes

Over rondreizende bendes luidde Detailhandel Nederland al vaker de noodklok en ze vormen nog steeds een nijpend probleem. Maar liefst 61 procent van de supermarkten kregen het afgelopen jaar minimaal een keer zo’n, veelal Oost-Europese, bende over de vloer. Er is inmiddels een waarschuwingenregister waarvoor de belangstelling van winkelierszijde volgens het Vakcentrum groot is. Ze kunnen daar waarschuwingen geven en ontvangen.