Krijgt Bekir E. vandaag 20 jaar cel voor de ‘liquidatie’ van Humeyra (16)?

Bijna een jaar nadat hij op een school in Rotterdam de 16-jarige Humeyra doodschoot, hoort Bekir E. vandaag hoe lang hij de cel in moet. Justitie eiste een maand geleden 20 jaar cel en tbs tegen de 32-jarige Bekir en noemde de moord op de tiener een pure liquidatie.

Over vijf dagen is het een jaar geleden dat Bekir met zeven gerichte schoten in de fietsenstalling van het Design College in Rotterdam de 16-jarige Humeyra doodschoot. De tragische climax van een periode waarin hij het meisje met wie hij een korte affaire had, hevig stalkte en bedreigde. Pas na de moord ontdekten politie en justitie dat ze dat veel serieuzer hadden moeten nemen en dat er veel fouten zijn gemaakt. Humeyra had meer dan eens bij de politie om hulp en bescherming gevraagd, maar daar werd te weinig mee gedaan.

Familie en vrienden van Humeyra zijn vandaag massaal aanwezig in de rechtszaal. Ook Bekir is er – gehuld in een felgeel sportshirt – bij om zijn straf aan te horen.

Opwelling

Bekir gaf een maand geleden tijdens de rechtszaak blijk van zeer weinig zelfinzicht. In grote lijnen komt zijn verhaal erop neer dat het haar schuld is dat het zo uit de hand is gelopen. Zíj zou hebben gelogen over haar leeftijd waardoor hij voor pedofiel werd uitgemaakt. Ook zouden Humeyra en een andere ex van Bekir hebben samengespannen om hem achter tralies te krijgen. Toch wilde hij haar niet doodschieten, zegt Bekir. Dat zou hij in een opwelling gedaan hebben toen hij wilde praten en zij wegrende.

Justitie doet dat allemaal af als onzin (de andere ex van Bekir heeft verklaard dat ze Humeyra helemaal niet kende) en wil Bekir voor moord achter de tralies hebben. Bekir is verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens zijn advocaat is hij helemaal ontoerekeningsvatbaar. De rechter mag het vanaf 11.00 uur zeggen.

Volg de rechtszaak op de voet via verslaggever Victor Schildkamp:

Bekir E., verdachte in de moordzaak van Humeyra.

Bekir E., verdachte in de moordzaak van Humeyra. © AD

Advocaat Nelleke Stolk en de familie arriveren bij de rechtbank voor de zaak tegen Bekir E.

Advocaat Nelleke Stolk en de familie arriveren bij de rechtbank voor de zaak tegen Bekir E. © ANP

Humeyra.

Humeyra. © Eigen Foto