Kroongetuige zaak Holleeder hoeft niet te praten over ‘deal’

Peter la Serpe hoeft als getuige in het Holleeder-proces niet te praten over de overeenkomst die hij als kroongetuige in liquidatieproces Passage met de staat sloot. Dit bleek vanochtend bij de start van de tweede dag van zijn getuigenverhoor in de extra beveiligde gerechtsbunker in Osdorp.

Holleeders raadsman Sander Janssen vroeg de rechtbank dinsdag La Serpe – die een nieuwe identiteit kreeg – te verplichten te antwoorden op vragen over met name de financiële regeling die hij trof.

Janssen deed dat nadat La Serpe had geweigerd vragen daarover te beantwoorden. ,,Ik mag, kan en wil daar niet over verklaren”, zei La Serpe, die daaraan toevoegde dat hij aan strikte geheimhouding is gebonden. ,,Als ik me daar niet aan houd, dan vervallen de afspraken en komt mijn veiligheid in het geding.”

Dat laatste ,,is een gegeven waar wij niet omheen kunnen”, aldus de rechtbank, die pas veel later beslist of de overeenkomst van La Serpe met de staat rechtmatig was. Volgens Janssen is dat niet het geval, omdat een zo verstrekkende geheimhouding het toetsen van de deal onmogelijk maakt.

Kroongetuige Peter la S.: crimineel vanaf zijn 13de.

Kroongetuige Peter la S.: crimineel vanaf zijn 13de. © www.misdaadjournalist.nl

Vijf opdrachten

Willem Holleeder (60) staat terecht voor vijf liquidatieopdrachten waarbij zes doden en een gewonde vielen en één poging tot moord. Zijn proces ging in februari van start. Hij ontkent alle beschuldigingen.

La Serpe (53) was samen met Fred Ros kroongetuige in het liquidatieproces Passage. Mede dankzij zijn verklaringen kregen topcriminelen als Dino Soerel en Jesse R. levenslang. Nu zal La Serpe zijn kennis over Willem Holleeder spuien.