Nieuwe blunder OM: wederom foto van kroongetuige Nabil B. verspreid

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw per abuis een foto van de beveiligde kroongetuige Nabil B. verspreid. Het is de tweede keer dat het OM een foto van de bedreigde kroongetuige toevoegt aan de dossiers van de verdachten in het liquidatieproces rondom Ridouan Taghi.

Nabil B. is kroongetuige tegen de vermeende criminele organisatie rondom de inmiddels aangehouden Ridouan Taghi. Nadat de Utrechtse crimineel overliep naar justitie veranderde zijn leven: hij kwam in een zeer streng beveiligingsprogramma. Dat bleek niet genoeg: een week nadat bekend werd dat hij kroongetuige was geworden, werd zijn broer Reduan als vergelding vermoord. In september werd ook zijn advocaat Derk Wiersum vermoord.

Het was dan ook al pijnlijk dat het OM in april van dit jaar moest toegegeven dat het per ongeluk een foto van Nabil B. had toegevoegd aan de dossiers van de verdachten in deze zaak. ,,Talloze politiemensen en mensen van justitie zijn betrokken bij de verspreiding van die dossiers,” zei een van Nabils advocaten destijds. ,,Niemand heeft zijn vinger opgestoken en gezegd: ‘Is dit wel ok? Het is niet de eerste keer dat het Openbaar Ministerie meer oog heeft voor de opsporing dan voor de veiligheid van de familie van de kroongetuige.”

Nieuwe blunder

Nu blijkt dus dat het OM wederom geblunderd heeft. In de week voor kerst zijn er via een DVD aanvullingen in het strafdossier verstuurd, waar opnieuw een foto van kroongetuige Nabil B. in bleek te zitten. Het gaat om dezelfde foto die eerder is verspreid. Een paar weken geleden was de kroongetuige ook al kort te zien op een van de schermen in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De kroongetuige had via een videoverbinding contact met de voorzitter van de rechtbank. Via één van de camerastandpunten was B. te zien op het beeldscherm in de zittingszaal, dat werd uitgezonden in de perskamers. Het duurde zo’n minuut, toen ging de verbinding op zwart. Daarna was B. niet meer in beeld.

Advocaat

Onlangs werd ook duidelijk dat de advocaat die bereid was Nabil B. te verdedigen zich heeft teruggetrokken. Hij was ontevreden over de manier waarop de overheid omsprong met de manier waarop de advocaat beveiligd moet worden. Dat betekent dat de kroongetuige op dit moment nog geen advocaten heeft die hem bijstaan. Dit terwijl begin januari juist een uitvoerige reeks verhoren van de kroongetuige op de agenda staan.

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels -net als bij de eerste verspreiding- aan de advocaten van de verdachten gevraagd te foto’s terug te sturen naar het OM. Een woordvoerder laat weten: ,,Het is een vergissing geweest die heel vervelend is. Het is dezelfde foto die al eerder is verspreid. Bij een nieuwe versie van het dossier is per abuis de foto opnieuw meegestuurd.Dat hebben we gisteren ontdekt en vanmorgen hebben we alle procespartijen gevraagd het bestand te vernietigen of terug te sturen.”