OM verdenkt man van voorbereiden terreuraanslag

Justitie verdenkt een 41-jarige man van het voorbereiden van een terreuraanslag. De man, Abderrahim O., zat al enkele maanden vast, nadat hij vorig jaar rondliep met een tas waarin explosieven zaten.

Volgens justitie maakte de man begin dit jaar terreurplannen. De verdachte heeft IS-sympathieën. Over de bom die hij zou willen maken, schrijft Omroep Gelderland dat hij in een WhatsApp-berichtje schreef: “Ik heb alles klaar liggen. Zoveel mogelijk honden”. Bij het bericht stond een foto van een pijpbom en de tekst: “Zij moeten voelen wat de dood is.”

‘Spreken van aanslag in Nederland’

Via Facebook zou hij contact met een andere verdachte hebben gehad. Ze spraken over het plegen van een aanslag in Nederland. Hij schreef ook dat hij naar Syrië wilde.

Justitie bevestigt aan RTL Nieuws dat ze O. verdenkt van het maken van een bom, met als doel terreurzaaien. Hij wordt ook verdacht van verboden wapenbezit en samenspanning met de medeverdachte om tot de terreurdaad te komen.

De advocaat van verdachte Abderrahim O. ontkent tegenover de omroep dat zijn cliënt sympathie voor IS heeft of een aanslag wilde plegen.

Naast het voorbereiden van een aanslag zou de verdachte ook nog twee overvallen hebben begaan, één op een supermarkt en één op een Primera.

‘Bomtasman’

Vorig jaar juni werd O. aangehouden na een huiselijk conflict in Doesburg. Na een aanvaring met zijn ex fietste hij weg. Hij werd even later door de politie aangehouden en gooide toen een tas weg. Daarin zaten volgens de politie explosieven, hoewel de man het zelf had over vuurwerk. Hij kwam zo bekend te staan als ‘de bomtasman’.