‘Politie arresteerde twee zonen van El Chapo: één ontsnapte en startte geweld’

Niet één maar twee zonen van de bekende Mexicaanse drugsbaron El Chapo werden afgelopen donderdag in het Mexicaanse Culiacán aangehouden. Ivan Archivaldo Guzman (39) werd snel bevrijd door gewapende handlangers van het Sinaloakartel en gaf vervolgens het sein tot het genadeloze spoor van geweld dat uiteindelijk leidde tot de vrijlating van zijn halfbroer Ovidio (28).  Dat meldt de New York Times op basis van bronnen.

Ovidio Guzman Lopez.

Ovidio Guzman Lopez. © Justitie Mexico

Ivan, sinds de aanhouding van zijn vader een van de leiders van het Sinaloakartel, zou rond hetzelfde moment (donderdagmiddag 15.00 uur, lokale tijd) zijn aangehouden als zijn jongere halfbroer Ovidio. Het is onduidelijk of dat in dezelfde woning in Culiacán, de hoofdstad van de Mexicaanse deelstaat Sinaloa, gebeurde.

35 agenten betraden donderdagmiddag het huis waar Ovidio, een belangrijke pion in het drugskartel, zich samen met drie anderen bevond. Ze werden aangehouden. Tientallen zwaar bewapende handlangers van de bendeleider omsingelden vervolgens de woning en openden het vuur op de politietroepen. Ze namen een aantal agenten in gijzeling.

Volgens de New York Times was het Ivan die daartoe het sein gaf. Hij was kort daarvoor door gewapende handlangers ontzet en wilde nu zijn halfbroer bevrijden. Een acht uur durende ‘guerrilla-oorlog’ volgde.

Oorlog

Het kartel zorgde voor chaos en bloedvergieten in grote delen van de stad. Gemaskerde mannen met zware wapens wierpen brandende blokkades op, namen bezit van kruispunten en tolkantoortjes. Op diverse plaatsen ontstonden vuurgevechten met de politie. Verspreid over de stad lagen slachtoffers op straat, sommigen in plassen bloed. Diverse voertuigen gingen in vlammen op.

Ook vond er een gevangenisopstand plaats, waarbij gedetineerden bewakers hun wapen afhandig maakten. Twee bewakers werden gegijzeld en later bevrijd door de politie. 56 gevangenen wisten uit te breken, waarvan er vrijdag nog altijd 49 voortvluchtig waren. Het Sinaloakartel nam verder verschillende soldaten in gijzeling en viel ook het complex aan waar de soldaten en hun families verblijven.

Door al het geweld vielen zeker acht doden en raakten tientallen mensen gewond.