Politie arresteert acht criminelen door Europese ‘most wanted’-lijst

Microsoft Word - SANTA FE CITY POLICE  MOST WANTED 2011.htm

De in januari gelanceerde politiewebsite met Europa’s meest gezochte criminelen heeft bijgedragen aan de arrestatie van zeker acht voortvluchtigen. De tips die via het platform binnenkwamen speelden een belangrijke rol bij de opsporing, meldt de Europese politieorganisatie Europol vrijdag. In totaal zijn veertien voortvluchtigen van de lijst opgepakt.

Elke avond om 20.30 het laatste nieuws en alvast zes artikelen uit de krant van morgen in uw mailbox? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Op de website stonden oorspronkelijk 42 gezochte misdadigers en terrorismeverdachten. Een aantal was veroordeeld tot een lange celstraf, sommigen zelfs tot levenslang. De bekendste persoon op de lijst was terreurverdachte Salah Abdeslam. Inmiddels is de website aangevuld met zeventien nieuwe namen. 

‘Het publiek inschakelen heeft een significant verschil gemaakt bij het opsporen van voortvluchtige criminelen,’ laat Europol in een persbericht weten. De in Den Haag gevestigde organisatie verklaart het succes mede door de aandacht in de media.

Nederlanders

Europol heeft geen uitspraken gedaan over welke voortvluchtigen zijn opgepakt op basis van tips die binnenkwamen via de website. De organisatie heeft wel laten weten dat zes van de acht gezochte misdadigers in een ander land zijn gevonden dan waar ze oorspronkelijk werden gezocht. 

De twee Nederlanders op de lijst zijn inmiddels van de website gehaald. Zij zitten nu in de cel, aldus Europol. Op de website staan momenteel geen Nederlanders. De lijst wordt samengesteld door alle 28 lidstaten van de Europese Unie.