POLITIE ONDERZOEKT OOK EERDERE ZEDENZAAK JOS BRECH

Het team dat de dood van Nicky Verstappen onderzoekt, buigt zich ook over een eerdere zedenzaak tegen verdachte Jos Brech. Hij werd in 1985 beschuldigd van ontucht met twee jongens van tien.

| Elisa Heisen

De jongens deden mee aan een speurtocht in de Limburgse gemeente Nuth.

PROEFTIJD VAN TWEE JAAR

Dat blijkt uit een gerechtelijk archiefstuk dat in handen is van Nieuwsuur. Jos Brech kreeg destijds een proeftijd van twee jaar, als voorwaarde voor sepot van de zedenzaak. Dit wordt meegenomen in het lopende onderzoek, aldus de politie, maar ”de prioriteit ligt nu bij het achterhalen van de verblijfplaats van de verdachte”.  Op de website van de politie staat een uitgebreid overzicht van de tientallen vragen die het publiek stelt over het onderzoek, met de antwoorden erbij. Volgens het AD zou hij vorig jaar nog in Polen hebben gewerkt als medewerker bij scoutingkampen.

DNA-MATCH

Brech wordt sinds februari – de maand dat het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek van start ging – vermist. Hij gaf geen gehoor aan de oproep om DNA af te staan, maar toen hij vermist raakte, kreeg de politie dat alsnog in handen. Ook via twee verre verwanten werd een match gevonden. Op 8 juni bleek er een een-op-een match tussen het DNA van Brech en het spoor dat op de kleding van Nicky is gevonden.