Reeks ‘rituele’ moorden op prostituees Nigeria: twee verdachten vast

De politie in Nigeria heeft twee verdachten gearresteerd voor de dood van minstens acht prostituees Port Harcourt. De slachtoffers werden vermoord in diverse hotels. De moordgolf veroorzaakte een golf van protesten van vrouwelijke activisten in de havenstad.

De laatste verdachte werd vandaag gearresteerd nadat hij had geprobeerd een prostituee te wurgen terwijl ze sliep in de hotelkamer waar ze verbleven. ,,De jonge vrouw werd omstreeks twee uur ’s nachts plotseling wakker toen ze werd aangevallen door de man die haar had meegenomen naar het hotel. Die probeerde haar te wurgen maar ze wist te ontsnappen en sloeg alarm’’, verklaarde politiewoordvoerder Nnamdi Omoni tegenover CNN.

Ritueel

Sinds juli zijn al zeker acht prostituees in de stad vermoord aangetroffen in hotelkamers. De moorden vertonen elementen van ‘cultisme’, een ritueel mogelijk bedoeld als straf voor het zich prostitueren, zei commissaris Mustapha Dandaura gisteren tijdens een persconferentie.

,,De moordenaars gebruiken dezelfde modus operandi. Ze drogeren hun slachtoffers voordat ze ze wurgen. Daarbij gebruiken ze vaak een witte doek die om hun nek of taille wordt geboden.’’ Alle lichaamsdelen van de vrouwen waren volgens hem intact.

De tweede verdachte in de zaak werd maandagavond gearresteerd. Dit nadat een prostituee de politie had geïnformeerd over een man die haar naar een hotelkamer probeerde te lokken. ,,Hij bekende en gaf nuttige aanwijzingen voor ons onderzoek’’, aldus commissaris Dandara.

Vrouwelijke activisten in Port Harcourt gingen de afgelopen weken massaal de straat op om te protesteren tegen de volgens hen ‘passieve reactie’ van de politie op de moorden. Lokale media spreken over tien slachtoffers maar de politie gaat vooralsnog uit van acht.