Verdachte van doden Savannah krijgt maximale straf

UTRECHT – Angelo S. uit Den Bosch die wordt verdacht van de moord op de veertienjarige Savannah uit Bunschoten is door de rechtbank veroordeeld Angelo S. tot de maximale gevangenisstraf die mogelijk is binnen het jeugdstrafrecht: 2 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

Savannah Dekker verdween in juni van het vorig jaar en werd enkele dagen later dood teruggevonden.

Savannah Dekker verdween in juni van het vorig jaar en werd enkele dagen later dood teruggevonden.

Ⓒ FACEBOOK

Die tbs-maatregel kan tot maximaal zeven jaar duren. In bepaalde gevallen kan deze daarna worden omgezet in volwassenen-tbs.

Het OM zegt dat bij Angelo S. sprake was van voorbedachte rade, dus moord. Angelo S. ontkent tot op de dag van vandaag iets met de dood van Savannah te maken te hebben. Uit dna-sporen op een drankblikje en uit chatgesprekken blijkt echter dat hij bij het meisje was in de buurt van de plek waar ze later werd gevonden.

Toen Savannah werd gevonden bleek ze groene planten in haar hand te klemmen. Volgens de rechtbank is ze vermoedelijk verdronken. Angelo S. bekende dat ze die middags een afspraak hadden en een tijdje op een bankje zaten.

Angelo S. zei dat hij boos was op Savannah, omdat hij erachter was gekomen dat ze in de tijd dat hij iets met haar had, ook contact had met iemand anders.

Op de fatale middag om 15.10 gaat de telefoon van Savannah op ongebruikelijke wijze uit de lucht, zegt de rechtbank. Even erna is Angelo S. gezien, rijdend op haar fiets.

Hij beweerde dat Savannah snel weg moest om 3 uur, en was weggelopen. Vreemd was dat hij haar fiets had, en deze 6 kilometer verderop achterliet. Daarna probeerde hij een lift te regelen naar het buitenland en zette hij een alibi in elkaar.

Zwijgen wordt Angelo zwaar aangerekend

De familie verkeerde dagenlang in onmenselijke spanning, zegt de rechtbank, voordat hun Savannah toevallig door een voorbijganger werd gevonden.

Angelo S. heeft ervoor gekozen te zwijgen over wat er zich die fatale middag hefet afgespeeld. Het jongere zusje schreef hem zelfs een briefje waarin ze vroeg om duidelijkheid te verschaffen. Maar, tevergeefs.

Dat zwijgen rekent de rechtbank Angelo S. zwaar aan. „Daardoor heeft S. de familie de mogelijkheid ontnomen om op een waardige manier afscheid van Savannah te nemen. Dat ging niet meer omdat ze een paar dagen in het water had gelegen.

Angelo S. lijdt aan een gebrekkige ontwikkeling van zijn geestvermogens, en heeft narcistische trekken en problemen in de relatie met zijn ouders. Als hij zich gekrenkt voelt, kan hij zich passief, of agressief gedragen.

Vermist

Savannah werd vorig jaar op 4 juni dood gevonden in een sloot op het industrieterrein in haar woonplaats, nadat ze enkele dagen was vermist. Savannah verdween nadat ze een afspraak had gehad met de destijds zestienjarige jongen uit Den Bosch.

Volgens het OM pleegde de jongen de moord met voorbedachten rade, omdat uit onlineberichten kan worden afgeleid dat hij voor haar verdwijning al van plan was Savannah iets aan te doen.

Camerabeelden

Op camerabeelden is te zien dat hij kort na de ontmoeting op haar fiets rijdt en bij een huiszoeking zijn spullen van het meisje gevonden die zij toen bij zich had. Ook zijn op zijn kleding modder- en watersporen aangetroffen die gelinkt kunnen worden aan de sloot waarin ze is gevonden.

Volgens het OM wiste hij bovendien chatgesprekken, veranderde hij zijn social media-accounts, en bedacht hij samen met een vriendin een alibi voor de dag waarop Savannah verdween.

De zaak is achter gesloten deuren behandeld, omdat de verdachte minderjarig is. De uitspraak is wel openbaar. De familie van Savannah volgt de uitspraak vanuit een andere zaal. Angelo S. wilde er vandaag wel zijn, zegt de rechtbank, maar zag er bij nader inzien toch vanaf vanwege de aanwezigheid van de pers.