Veroordelingen voor onder meer gewelddadige overvallen in Rijswijk en Rotterdam blijven in stand

De veroordeling van een man tot een gevangenisstraf van twaalf jaar en tien maanden wegens onder meer twee gewelddadige overvallen in Rijswijk en Rotterdam in 2012 blijft in stand. Dat oordeelt de Hoge Raad vandaag.

Het gerechtshof in Den Haag achtte bewezen dat de verdachte onder meer betrokken was bij twee gewelddadige overvallen in Rijswijk en Rotterdam in 2012. Bij de woningoverval in Rijswijk op 22 maart 2012 werden de bewoners door twee gemaskerde mannen met geweld vastgebonden. Er werd onder dreiging van een vuurwapen een grote som geld en een groot aantal waardevolle horloges buitgemaakt. Bij de woningoverval in Rotterdam op 16 november van datzelfde jaar werd een Rotterdams gezin met kleine kinderen in hun woning vastgebonden. De overvallers scheidden de ouders en de jonge kinderen van elkaar en sloten ze urenlang in verschillende kamers op. Het Hof sprak de verdachte vrij van een derde overval in Honselersdijk op 5 november 2012.

De verdachte stelde na deze veroordeling beroep in cassatie in. In cassatie wordt onder meer geklaagd over de verwerping door het Hof van de verweren van de verdediging over het alibi van de verdachte en het door de verdediging geschetste alternatieve scenario. Ook vindt de verdediging dat uit het bewijs niet zou kunnen worden afgeleid dat verdachte als medepleger bij één van de overvallen betrokken was. De Hoge Raadoordeelt dat geen van de cassatieklachten kan leiden tot vernietiging van de uitspraak. De uitspraak blijft dan ook in stand.

De Hoge Raad heeft ook uitspraak gedaan in de zaken tegen twee medeverdachten. Eén werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de overval in Rotterdam en heling maar heeft bij de Hoge Raad geen klachten ingediend over dit oordeel. De andere medeverdachte kreeg tien maanden cel wegens wapenbezit en handel in softdrugs. Ook deze uitspraak blijft in stand.