Vijf jaar cel voor Haagse kerkbestuurder om gruwelseks en verduisteren kerkgeld

Hagenaar Richard B. (47) moet vijf jaar de cel in, om het ernstig seksueel mishandelen van jonge vrouwen en het verduisteren van kerkgeld.

 

B. was penningmeester van de Christelijk Gereformeerde Kerk in Den Haag. Negen jaar lang wist hij zeker 435.000 euro achterover te drukken. Van dat geld heeft hij onder meer hotels geboekt om daar prostituees te ontvangen. Twee van de prostituees waren minderjarig en volgens het gerechtshof was B. daarvan op de hoogte.

Het gerechtshof vindt het vooral kwalijk dat de man actief naar minderjarige meisjes op zoek is gegaan om seks mee te hebben.

Naalden

De Hagenaar had op extreme wijze seks met de veelal kwetsbare vrouwen. Zo zouden ze zijn gewaterboard, geslagen met een zweep, kregen de vrouwen naalden en een haak op tere plekken en werden ze geslagen.

Eerder werd B. veroordeeld tot vier jaar celstraf, waarvan één jaar voorwaardelijk. Het hof heeft echter vandaag bepaald dat de straf hoger moet zijn. Het ziet geen meerwaarde in een voorwaardelijke straf en behandeling. B. heeft altijd de zedenfeiten ontkend en verklaard dat hij niet behandeld zou moeten worden.