Voorman Haagse afdeling Caloh Wagoh aangehouden voor moord op Stefaan Bogaerts

De politie heeft dinsdagavond Marciano M. aangehouden op verdenking van de moord op de Belgische zakenman Stefaan Bogaerts. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdagochtend bekendgemaakt bij een nieuwe inleidende zitting tegen liquidatiebende Caloh Wagoh.
Yelle Tieleman

De 44-jarige Marciano M. is de voorman van de Haagse afdeling van de beruchte motorclub. Vorige week arresteerde de politie in verband met deze moord al Jack S. en Errol van M.

Volgens het OM heeft zich onlangs een getuige bij de politie gemeld die belastend heeft verklaard over de betrokkenheid van Marciano M., Jack S. en Errol van M. bij de moord op de Belg. Het OM wil dat deze getuige de status van bedreigde getuige krijgt, dat wil zeggen dat hij anoniem blijft voor zijn eigen veiligheid. Hij verklaarde: ,,Een persoon die ‘de Belg’ wordt genoemd, is in Spijkenisse door Jack, Snow en Marciano opgewacht. Jack en Snow hebben ieder met een vuurwapen op ‘de Belg’ geschoten en Marciano heeft toezicht gehouden.” In november kreeg de inlichtingendienst van de politie al soortgelijke informatie binnen.
ADVERTENTIE

Vermoord in Spijkenisse
Zakenman Stefaan Bogaerts werd in september 2017 vermoord in de buurt van een kroeg in Spijkenisse. In het café aan de Lisstraat kwamen veel leden van Caloh Wagoh. De politie vermoedt dat Bogaerts, die handelde in containers, terecht was gekomen in een conflict over harddrugs en als gevolg daarvan is vermoord.
In 2019 werden Jack S. en Errol van M. al aangehouden, nadat bij de vluchtauto door specialisten van de forensische recherche fragmentjes van kleding werden aangetroffen. Deze bleken dna van Jack S. en Errol van M. te bevatten. Toch werden zij destijds al snel vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, maar door de nieuwe getuigenis zijn zij dus opnieuw opgepakt.
Vertraging
Het proces tegen leden van Caloh Wagoh draait om vijf voltooide moorden en nog eens zes moordplannen of pogingen tot moord. Het OM ziet in Ridouan Taghi de man die moordopdachten gaf aan Caloh Wagoh. Het megaproces loopt door de coronamaatregelen vertraging op, aldus het OM. ,,Het is hierdoor een ingewikkelde tijd geweest. Een deel van onze werkzaamheden hebben geen doorgang kunnen vinden. Het verhoren van getuigen is erg lastig op dit moment,” aldus het OM.

Ook overleg tussen politie en justitie is moeilijk. Hoeveel vertraging het proces oploopt is nog onduidelijk. Vanwege de coronamaatregelen stond woensdag ook slechts de helft van de verdachten terecht. De andere helft van de groep verdachten verschijnt volgende week vrijdag voor de rechtbank.