Wapenverdachte Jan B. uit Hulten volgend jaar voor rechter

jan

  

HULTEN/AMSTERDAM – De rechtszaak tegen Jan B. (68), een man uit Hulten die de onderwereld van Amsterdam zou hebben voorzien van wapens, is in januari volgend jaar.

De verdachte heeft in verhoor met de politie tot nog toe gezwegen. De verwachting is dat hij op zitting zal praten. “Maar hij gaat het dan zeker niet hebben over anderen”, verzekert advocaat Brian de Pree.

Ervaren en onverstoorbaar
Behalve in de Amsterdamse rechtszaak is de ontkennende B. verdachte in nog drie uiteenlopend strafzaken. Deze verdenkingen en eerdere veroordelingen voor onder meer ontvoering, roepen het beeld op van een ervaren en onverstoorbare criminele zzp’er die zaken deed met Jan en alleman en die voor niemand bang was.

Justitie zou heel blij zijn als zo’n kennelijke spilfiguur een boekje opendeed over zijn veronderstelde contacten met bijvoorbeeld het Amsterdamse misdaadmilieu, Of over leden van motorbendes aan wie hij blijkens informatie die de recherche ontving uit het milieu ook wapens zou hebben verkocht.

Het Openbaar Ministerie denkt dat ‘Opa’ Jan B. onder meer de kalasjnikovs leverde waarmee Marokkaanse maffiabendes in Amsterdam elkaar hebben proberen uit te moorden. Veel van deze liquidaties zijn niet opgelost.

Het recherche-onderzoek in de wapenzaak is vrijwel rond. B. blijft in voorarrest, samen met twee hoofdverdachten uit de Amsterdamse tak van de wapenbende: ‘Baas’ Comert E. en tussenpersoon ‘De Rooie’ Willem van H., afkomstig uit Waalwijk. Zij zouden het wapentuig uit Brabant hebben gehaald en in Amsterdam hebben doorverkocht. Waar B. de vuurwapens op zijn beurt vandaan haalde, staat niet vast. Mensen die vroeger zaken met hem deden, noemen Tsjechië en/of Slowakije als bronlanden.

Uitzendorganisatie
Aanvankelijk dacht het OM dat B. ook wapenleverancier was van een soort criminele ‘uitzendorganisatie’ die in opdracht van derden tegenstanders uit de weg ruimde. Op een van de snelvuurwapens uit een enorme wapenopslag van de bende in Nieuwegein ontdekte de politie een vingerafdruk van de Hultenaar. In dit onderzoek Koper26 zijn B. en mede-verdachte Van H. beiden één keer gehoord door de politie. ,,Hij heeft er niets mee te maken”, zegt advocaat De Pree. ,,Het gaat ook maar om één vingerafdruk. Misschien heeft hij dat wapen een keer vastgehad op een beurs of zo. Mijn cliënt is wapenverzamelaar. Het OM heeft deze zaak geseponeerd.”