Wie Taghi’s ‘moordorganisatie’ dwarszit, lijkt het te bekopen met de dood

“Een goed geoliede moordorganisatie.” Zo typeert het Openbaar Ministerie de groep van de voortvluchtige Ridouan Taghi en Said Razzouki. Of zij ook achter de moord zitten op advocaat Derk Wiersum, is niet duidelijk. Het OM houdt daar wel rekening mee.

NOS-verslaggever Remco Andringa vertelt over het moordonderzoek:

Verslaggever Remco Andringa over de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum

00:00

00:00

Verstreken tijd00:00
04:12

Duidelijk is wel dat Wiersum de raadsman was van Nabil B., kroongetuige in het proces tegen de twee en hun bende. B. verloor vorig jaar ook al zijn broer door moord. Het zogeheten Marengo-proces zou volgende week worden hervat.

Voorbarig

Inez Weski, de advocaat van Taghi in het Marengo-proces, vindt de conclusies over een verband tussen de moord en haar cliënt voorbarig.

“Ik begrijp de speculaties over de mogelijke achtergronden van de zeer tragische dood van de advocaat”, zegt ze in een reactie, “maar ik kan slechts constateren dat daar niets over bekend is op dit moment. De geschiedenis leert dat soms volstrekt tegengestelde of niet vermoede belangen en partijen een rol blijken te hebben gespeeld in gebeurtenissen.”

In het Marengo-proces worden vijf moorden en vier liquidatiepogingen en moordvoorbereidingen behandeld. Het Openbaar Ministerie heeft nog niet bekendgemaakt of de zaak wordt uitgesteld nu Wiersum is doodgeschoten. Momenteel wordt bekeken of de beveiliging rondom het proces moet worden aangescherpt.

Wie naar de slachtoffers in het proces kijkt, ziet een patroon. Bijna allemaal vormden ze een bedreiging voor Taghi’s organisatie, die zich zou bezighouden met handel in cocaïne en andere drugs. Kroongetuige Nabil B. is daarin een belangrijk mikpunt. Zo belangrijk dat Taghi in berichten, die door de politie zijn onderschept, zegt dat hij zijn hele familie zou laten “slapen”.