Zorgminister: Medicijntekorten zullen dit jaar verdubbelen

Het aantal meldingen van dreigende en daadwerkelijke medicijntekorten door farmaceutische bedrijven zal in 2019 minstens verdubbelen ten opzichte van afgelopen jaar. Die verwachting spreekt minister Bruins (Medische Zorg) vandaag uit in een interview met deze site.

 

Bruins wil dat EU-lidstaten – om het groeiende probleem van de tekorten gezamenlijk te tackelen – desnoods zelf grondstoffen voor geneesmiddelen gaan produceren. Zo hoeven onze medicijngebruikers niet langer te lijden onder de haperende productie in landen als China en India.

 

Nederlanders hebben de laatste jaren vaak langere tijd niet de beschikking over voor hen vertrouwde geneesmiddelen die hun leven aanzienlijk draaglijker maken. Denk aan Parkinson-medicijnen of de anticonceptiepil. De oorzaak van de leveringsproblemen ligt meestal bij productievertragingen in landen ver weg.

Harde cijfers

In het uiterste geval wordt een vrachtwa­gen met belangrij­ke medicijnen en de juiste papieren die in de file vaststaat bij de grens, ertussen­uit geplukt en met spoed begeleid naar de plaats van bestemming

Minister Bruins (Medische Zorg)

Vorige maand gaf apothekersorganisatie KNMP al aan dat het probleem van de tekorten aan geneesmiddelen dit jaar weer groter zal worden. Nu blijkt de omvang van de groei uit de harde cijfers. Het aantal meldingen over (verwachte) tekorten tussen begin januari en eind augustus is fors gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, van 1065 naar 2044 meldingen.

Zorgminister Bruins denkt dat die trend doorzet. ,,Ik verwacht dat we ook over heel 2019 uitkomen op een verdubbeling van de tekorten. Dat is aannemelijk, al kan ik het niet met 100 procent zekerheid zeggen.” In 2018 werden 1390 meldingen geregistreerd.

In Nederland moet er volgens de minister een medicijnbuffer worden gecreëerd. Zo kunnen middelen die tijdelijk niet beschikbaar zijn, toch over de toonbank gaan. Met zo‘n ‘ijzeren voorraad’ bij farmaceuten en groothandels samen kunnen patiënten dan minstens een maand of vier vooruit.

Brexit

De brexit kan leveranties vanuit Groot-Brittannië verder straks flink bemoeilijken. Volgens de bewindsman heeft Nederland de oplossingen daarvoor nu goed in beeld.

In het uiterste geval wil de minister voor Medische Zorg zelfs regelen dat een vrachtwagen met belangrijke medicijnen en de juiste papieren die in de file vaststaat bij de grens, ertussenuit wordt geplukt en met spoed wordt begeleid naar de plaats van bestemming. PXX