Minister: Betere controle bij uitkeringsinstantie UWV

Het interne toezicht bij uitkeringsinstantie UWV wordt aangescherpt. Daardoor moeten problemen binnen het bedrijf eerder aan het licht komen.  Dat schrijft minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) vandaag aan de Tweede Kamer.

 

Behalve de versterking van de interne controle gaat het UWV extra investeren in het vakmanschap van management en medewerkers en in een open cultuur binnen de organisatie. De minister laat eerder dan gepland een onderzoek uitvoeren naar sturing en toezicht op UWV en de rol van het ministerie daarin.

Eerder had Koolmees al andere maatregelen afgekondigd. De instantie is in opspraak geraakt door onder meer fouten bij uitkeringen, conflicten tussen hoger en lager personeel en ruzie over ict-vernieuwing. Zo meldde recent RTL Nieuws dat de uitkeringsinstantie de dossiers van arbeidsongeschikten illegaal en versneld zou hebben weggewerkt. De instantie kwam begin deze maand ook al in het nieuws omdat de leiding in de clinch ligt met de ondernemingsraad over een nieuw door te voeren ict-beleid.

Koolmees: ,,Iedereen moet erop kunnen rekenen dat UWV hen op een betrouwbare en prettige manier helpt. Gelukkig gaat dat vaak goed. Maar er worden natuurlijk ook fouten gemaakt. Daar moeten we mee aan de slag en daar moeten we van leren. Dat moet echt beter.’’