Politiek woest over beklad Amsterdam, demonstratie zondag gaat wel door

De politiek reageert verbolgen op de bekladdingen die ADO-supporters vannacht door heel Amsterdam aanbrachten. Femke Halsema, burgemeester van de hoofdstad, gaat aangifte doen. Ook de Haagse burgemeester Pauline Krikke keurt de actie af.

Voetbalsupporters van ADO Den Haag reisden vannacht naar Amsterdam en lieten een spoor van antisemitische en haatdragende bekladdingen achter. Niet alleen werden er hakenkruizen op voorwerpen gespoten, ook werd het monument De Dokwerker aangetast met groene en gele verf. ,,Bekladding van juist dat beeld is respectloos en zeer pijnlijk”, laat Krikke in een reactie aan deze krant weten.

De besmeurde Dokwerker.

De besmeurde Dokwerker. © ANP

Het beeld staat op het Jonas Daniël Meijerplein en is ter nagedachtenis aan de Februaristaking in 1941 opgericht. De staking begon in Amsterdam en was het enige massale protest tegen de Jodenvervolging in bezet Europa.

Krikke heeft inmiddels contact gehad met Femke Halsema. ,,Ik heb mijn afschuw uitgesproken. Goed dat Amsterdam aangifte doet, dit gedrag is niet te tolereren en moet worden bestraft”, zegt Krikke.

De demonstratie van Ajax-supporters in Den Haag komende zondag, omdat zij niet bij uitwedstrijden in Den Haag aanwezig mogen zijn, gaat ondanks alles gewoon door. Volgens Krikke staat dat los van het vandalisme van de ADO-aanhangers. ,,Demonstreren is een grondrecht, hoe ongemakkelijk de boodschap van de demonstranten voor anderen ook kan zijn. Alle inspanningen in Den Haag zijn erop gericht de demonstratie zondag goed te laten verlopen, met bijzondere aandacht voor de veiligheid en openbare orde.”

‘Godgeklaagd’

Ook de politiek reageert verbolgen. Zo hopen PvdA-Leider Lodewijk Asscher en Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD) dat de vandalen worden vervolgd. ‘Dit is toch werkelijk godgeklaagd. Laat ze hier alsjeblieft niet mee wegkomen. Dit soort gif’, twittert Asscher. Yesilgöz: ‘Wat ben je dan ongelooflijk sneu en triest. Zero tolerance voor antisemitisme’.

Raadslid Martijn Balster van de Haagse PvdA laat weten het gebeuren schandalig te vinden. ‘Ronduit schandalig’, schrijft het raadslid op sociale media. Ook hij hoopt dat de daders achterhaald en gestraft worden. ‘Niet bepaald een visitekaartje voor onze stad’.