Advocaten Holleeder geloven niet dat administratie Endstra vernietigd is

Het hoger beroep van de tot levenslang veroordeelde Willem Holleeder gaat vandaag verder in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het gaat om een zogeheten regiezitting, waarin onderzoekswensen aan bod komen. Holleeder is bij de zitting aanwezig en spreekt ook. Verslaggever Paul Vugts is in de rechtbank aanwezig en doet live verslag. Zijn liveblog is onderaan dit artikel te vinden.

 

Advocaten-generaal Koos Plooij en Lars Stempher staan in de zwaarbeveiligde rechtszaal op Schiphol weer tegenover Willem Holleeder, die wordt bijgestaan door zijn advocaten Sander Janssen en Desiree de Jonge. Ze bespreken vooral met het gerechtshof welk nader onderzoek moet worden gedaan.

Holleeder is het niet eens met zijn veroordeling, gaf hij vanochtend nogmaals aan: ,,Ik heb niemand opdrachten gegeven voor liquidaties. Ik heb daar geen geld voor ter beschikking gesteld en ook geen informatie. Ik ben daar wel voor veroordeeld. Daarom kom ik nu maar bij het hof.”

Willem Holleeder en zijn advocaten Robert Malewizc en Sander Janssen tijdens de uitspraak in de zaak tegen de Amsterdamse topcrimineel. De rechtbank veroordeelde Holleeder in juli 2019 tot levenslang

Willem Holleeder en zijn advocaten Robert Malewizc en Sander Janssen tijdens de uitspraak in de zaak tegen de Amsterdamse topcrimineel. De rechtbank veroordeelde Holleeder in juli 2019 tot levenslang © ANP Graphics

Zijn advocaten hopen onder meer dat het gerechtshof veel meer gewicht geeft aan hun alternatieve scenario’s over liquidaties, waarin andere criminelen verantwoordelijk zijn voor de dood van de zes slachtoffers. Holleeders verdediging heeft die scenario’s zéér uitvoerig geschetst, maar tot grote teleurstelling van Holleeder en zijn advocaten heeft de rechtbank uiteindelijk weinig acht geslagen op die theorieën.

Veel zittingsdagen

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk worden voor het hoger beroep, net als bij de rechtbank, heel veel zittingsdagen uitgetrokken. In eerste aanleg ging het om meer dan zestig dagen. De rechtbank veroordeelde de 61-jarige Holleeder juli vorig jaar in zijn eigen zaak tot levenslang. Hij is schuldig bevonden aan het geven van opdrachten voor meerdere liquidaties, waaronder die van Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006)