‘Corona-hoester’ voor rechter: ‘Ik heb corona, nu hebben jullie het ook’

Een 23-jarige man die expres twee agenten in het gezicht hoestte en riep dat hij ze met corona wilde besmetten, staat vandaag voor de rechter. ,,Ik heb corona, nu hebben jullie het ook,” riep hij tegen de agenten nadat zij hem in Leiden hadden aangehouden om een blaastest af te nemen. Dat wilde de man niet.

De verdachte wordt vandaag berecht volgens het supersnelrecht. Assad C. is aanwezig. ,,Ik had een bakkie op,” zei hij. ,,Glaasje wodka. Kan zijn dat ik iets teveel had gedronken. Ik vond dat ik wat hardhandig werd aangepakt. Tegen de auto gegooid en ik moet m’n benen spreiden.”

De man zou gezegd hebben dat-ie getest was op corona en dat de handschoenen de agenten niet zouden helpen. ,,Ik weet dat ik binnen had moeten zitten maar ik ben lekker naar buiten gegaan en nu hebben jullie het lekker ook.” Ook zou de man later hebben geroepen: ,,Lekker paar dagen zitten, gratis drinken en broodje pindakaas. Geen rechter gaat me veroordelen. Jullie zijn zielig. Ik ga lekker meer mensen besmetten.”

Minder praatjes

In de rechtbank heeft de man nu minder praatjes. ,,Ik ben niet getest,” zegt hij nu tegen de rechter. Hij spreekt zijn waardering uit voor ‘iedereen die werkt in deze tijd’. ,,Waar blijkt dat dan uit,” zegt de rechter. ,,Ja, door ‘dit verhaaltje’ zou je het niet zeggen,” zegt de verdachte.

De man uit Noordwijkerhout werd in de nacht van 17 op 18 maart op de Oegstgeesterweg in Leiden aangehouden omdat agenten hem ervan verdachten dronken achter het stuur te zitten. Daarna hoestte hij twee agenten opzettelijk in het gezicht, waarbij hij nadrukkelijk riep dat hij hen bewust wilde besmetten. Als hij dacht daarmee de agenten te verjagen, had hij het mis. Hij werd meteen opgepakt. De man moet voorkomen voor belediging, bedreiging, belemmering en mishandeling. En voor het weigeren van een blaastest.

Coffeeshop

De man uit Noordwijkerhout heeft het ‘corona-hoesten’ niet uitgevonden. Eerder al werd in Den Bosch een man opgepakt die zondag een wijkagent bespuugde en schreeuwde dat hij corona heeft. Deze man moet volgende week woensdag voor de rechter verschijnen. De man werd uit een rij voor coffeeshop Meetpoint in Den Bosch verwijderd, omdat hij provocerend hoestte en naar mensen schreeuwde: ‘Ik heb corona!’

Daarnaast heeft een automobiliste in Gouda afgelopen week gedreigd agenten te besmetten met corona om zo onder een blaastest of bekeuring uit te komen. De vrouw kwam proestend uit haar auto en toen agenten vroegen in haar elleboog te hoesten, ging ze gewoon door. Onduidelijk is nog of ze wordt vervolgd.