Donald als nazi niet langer verboden in Rusland

 

Donald als nazi niet langer verboden in Rusland

Beeld: YouTube

Rusland staat nou niet bepaald bekend om zijn internetvrijheid, maar er lijkt vooruitgang te komen. In het land is een Donald Duck-filmpje na zes jaar censuur eindelijk op YouTube te zien. In het filmpje is te zien hoe Disney’s eend voor de Fuhrer werkt.

PROPAGANDA

In Der Fuehrer’s Face uit 1942 zit bomvol nazistische symbolen en ogenschijnlijke verheerlijking van het nazisme. In werkelijkheid gaat het om een propagandafilmpje tégen het regime van Hitler, maar dat is pas aan het eind te zien.

 

Dankzij de grote hoeveelheid hakenkruizen en andere extremistische uitingen, werd het filmpje in 2010 op de zwarte lijst gezet. Het filmpje zou haat en vijandschap oproepen. Aanklagers zijn volgens The Siberian Times naar de rechter gestapt om de boel ongedaan te laten maken. Samen met 3700 andere verbannen uitingen is het filmpje weer legaal om te bekijken.

PRIJSWINNAAR

In Der Fuehrer’s Face heeft Donald Duck een nachtmerrie dat hij bij de nazi’s zit. De antinazistische propafandafilm van 8 minuten won als enige Donald Duck-filmpje een Academy Award voor de Best Animated Short Film.