Justitie eist werkstraffen tegen twee Arnhemmers voor handel in anabolen en hennep

ARNHEM – Het Openbaar Ministerie wil dat twee Arnhemmers die justitie op het spoor kwam tijdens het anabolenonderzoek met de naam ‘Vliegtuig’ worden veroordeeld tot werkstraffen. Het onderzoek gaat over de productie van en handel in gevaarlijke anabole steroïden in Arnhem tussen 2012 en 2015, en had als bijvangst twee hennepkwekerijen aan de Rietgrachtstraat en Kleine Oord.

Een 29-jarige Arnhemmer heeft volgens de aanklager de even oude hoofdverdachte in het onderzoek geholpen, door de domeinnaam anabolenfreaks.nl te registreren en te betalen, en door allerlei spullen voor de productie en verkoop voor de hoofdverdachte op zijn adres in ontvangst te nemen.

Dat gaat onder meer om medische spullen, maar ook hologramzegels. Dat zou deels gebeurd zijn nadat de opslag van spullen in een woning aan het Schipholplein was binnengevallen en ontruimd en de hoofdverdachte zijn praktijken op andermans namen en adressen probeerde voort te zetten, aldus het verwijt.

De aanklager wil dat de vermeende helper 240 uur werkstraf krijgt in de inmiddels oudere zaak.

Te weinig bewijs

Oorspronkelijk verdacht de aanklager de medeverdachte ook van de hennepkwekerij aan de Kleine Oord, maar daarvoor is er uiteindelijk te weinig bewijs, vindt de aanklager zelf.

Een 30-jarige Arnhemmer die een postbus voor de hoofdverdachte op zijn naam zette, kon mogelijk niet weten waarvoor die bedoeld was en moet worden vrijgesproken van het helpen bij de anabolenhandel, meent de aanklager.

Valse papieren

Wel vindt de officier bewezen dat hij samen met de hoofdverdachte in de zaak een hennepkwekerij optuigde aan de Rietgrachtstraat, terwijl hij die woning bovendien met valse papieren bemachtigde.

Vorige week eiste de aanklager drie jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen de 29-jarige Arnhemse hoofdverdachte en twee jaar tegen diens 31-jarige broer voor zijn rol. De aanklager denkt met zekerheid dat er ongeveer twee ton is omgezet, met groot gezondheidsgevaar voor de afnemers van de zelf gebrouwen anabolen.

Familiedrama

De aanklager verdacht aanvankelijk ook de vader en moeder van de hoofdverdachte. De vader is echter inmiddels overleden door een familiedrama waarbij de 31-jarige zoon hem doodstak in Koerdisch Irak vorig jaar april. De moeder raakte daarbij zeer ernstig gewond en getraumatiseerd.

De rechtbank volgde het advies van deskundigen, dat vervolging van de moeder desastreuze gevolgen voor haar zou hebben en besloot vorige week dat het belang van de maatschappij om haar voor haar beperktere aandeel in de oude zaak te vervolgen niet opweegt tegen haar persoonlijke belangen.