Politie grijpt sekshacker Snapchat-accounts

ALKMAAR – Rechercheurs van het cybercrimeteam in Noord-Holland hebben woensdag een 18-jarige inwoner van Vlaardingen aangehouden op verdenking van phishing, het hacken van Snapchat-accounts, sextorsion (een vorm van afpersing, red.). De verdachte is woensdag ingesloten voor verder onderzoek en wordt vrijdag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Het cybercrimeteam van Noord-Holland werd sinds 20 april geconfronteerd met een toenemend aantal aangiften van meest jonge slachtoffers van wie het Snapchat-account was gehackt. De rechercheurs startten samen met het Openbaar Ministerie een onderzoek en zagen al snel dat meerdere aangevers na het hacken van de accounts door de verdachte werden afgeperst.

De Snapchat-accounthouders werden verleid om op een link te klikken, zogenaamd om te kunnen zien of ze in een coronabesmet-gebied zaten. Als er op die link werd geklikt, dan moest er opnieuw worden ingelogd met het Snapchat-account. Die link bleek dan een zogenoemde phishing-link te zijn, waardoor de hacker over het volledige account van het slachtoffer kon beschikken. Daarna volgde een vorm van sextortion.

De hacker dreigde dan bijvoorbeeld privéfoto’s (al dan niet seksueel getint) te verspreiden op het internet of hij dreigde het Snapchataccount nooit meer terug te geven aan het slachtoffer, wanneer er niet betaald werd (met geld of in bitcoins) of wanneer het slachtoffer geen naaktfoto van zichzelf zou sturen. In deze zaak hebben de bij de politie bekende slachtoffers voor zover bekend geen gehoor gegeven aan de eisen van de hacker. In meerdere gevallen heeft de hacker privéfoto’s aan contacten van de slachtoffers doorgestuurd om zijn dreiging kracht bij te zetten.

Op dit moment heeft de politie meer dan 20 slachtoffers getraceerd. Al deze slachtoffers wonen in Noord-Holland. Volgens politie en OM zijn sommige slachtoffers zeer aangedaan door wat er is gebeurd. De recherche zegt blij te zijn deze verdachte te hebben kunnen opsporen en aanhouden.

Het cybercrimeteam deed woensdag ook een doorzoeking in de woning van de verdachte in Vlaardingen, in bijzijn van een rechter-commissaris. Tijdens de doorzoeking werden diverse digitale gegevensdragers zoals telefoons, laptops en computers in beslaggenomen.

Tips

Het cybercrimeteam van de politie waarschuwt gebruikers van social media alert te zijn op misbruik en geeft een aantal praktische tips om mogelijk leed en ellende te voorkomen:

* Stel altijd een tweeweg verificatie in (two way autentification) op al je accounts. Dan kan een hacker er niet in, omdat jij dan de inlogcode krijgt op jouw eigen smartphone!

* Zet geen gevoelige of chantabele privé foto’s op jouw social media-accounts: een hacker kan daar dus ook bij.

* Installeer een virusscanner op je pc of laptop.

* Wees voorzichtig met wat je deelt op social media: zet zaken privé wat privé moet blijven en scherm dit af

* Krijg je een e-mail, WhatsApp-bericht of sms waarin je wordt gevraagd ergens op te klikken? Niet zomaar op klikken, eerst checken.

* Geef nooit je inloggegevens af.

* Maak regelmatig een back-up van je bestanden.

* Gebruik een sterk wachtwoord – bijvoorbeeld een lange wachtzin -. Deze is voor jou gemakkelijk te onthouden en voor criminelen moeilijk te achterhalen. Meer informatie hierover vindt u bijvoorbeeld op www.veiliginternetten.nl

* Maak regelmatig een update.

* Wees voorzichtig met gratis wifi: het is handig, maar niet altijd veilig.