Twee jaar geëist tegen actrice Imanuelle Grives

Imanuelle Grives op de rode loper voor de Nederlandse première van de film Rocketman in mei ANP
NOS NIEUWS 

Het Openbaar Ministerie in België heeft twee jaar celstraf geëist tegen de Nederlandse actrice Imanuelle Grives. Ook wil justitie dat ze een geldboete betaalt.

Grives (34) werd eind juli opgepakt op dancefestival Tomorrowland. Bij een controle bij de ingang bleek dat ze hard- en softdrugs had verstopt in haar pruik. Volgens de officier van justitie ging het niet om een grote hoeveelheid, maar “de grot van Ali Baba opende zich pas op haar logeeradres”. Daar vond de politie tientallen xtc-pillen, 180 milliliter ghb, ruim 20 gram cocaïne en vergelijkbare hoeveelheden ketamine en mdma.

De advocaat van Grives zei als reactie daarop dat het maar om een mini-grot ging. “Er zijn veel grotere grotten voorbijgekomen in België”, zei hij.

Drugsprobleem

Kort na haar arrestatie zei haar advocaat dat Grives de drugs had meegenomen naar het festivalterrein als voorbereiding op een nieuwe rol in de gangsterfilm Suriname. Vandaag voegde hij er in de rechtszaal aan toe dat Grives het moeilijk had met zichzelf en daardoor haar toevlucht had gezocht in de drugs.

“De goedlachse Grives was in werkelijkheid een vrouw die worstelde met haar bestaan. Dat is geen excuus, maar wel een verklaring”, zei de advocaat. “Ze is veel te ver gegaan om te ontsnappen aan de realiteit.”

profielfoto
Thomas Spekschoor@TBspekschoor

Officier van Justitie stelt dat Grives’ verhaal ‘eenmalige waaghalzerij’ ver te buiten ging. Neemt het haar extra kwalijk omdat er op Tomorrowland de afgelopen jaren mensen zijn overleden aan drugs. “we moeten ouders, kinderen, broers en zussen daarover bellen”

5 uur geleden

Grives bood in de rechtbank geëmotioneerd haar excuses aan. “Het heeft ernstige gevolgen voor mezelf en voor de mensen om me heen”, zei ze. “Ik heb in de gevangenis kunnen nadenken. Als je steeds iemand anders bent, wie ben je zelf dan nog eigenlijk? Ik wil een betere kant op gaan dan ik heb gekozen.”

De actrice, bekend van onder meer Alleen maar nette mensen en Flikken Maastricht, bood aan om een taakstraf uit te voeren. “We geven zoveel mensen kansen, die vaak een ander profiel hebben dan zij, dus ik denk wel dat zij een kans verdient”, zei haar advocaat.

Over een maand wordt duidelijk welke straf Grives krijgt.