Tweede avond op rij onrustig in Duindorp: dertien mensen aangehouden voor vernielingen

UPDATE / VIDEOHet was zondagavond en -nacht wederom onrustig in Duindorp. Meerdere ondergrondse containers, een boom en een bushalte in de wijk werden in brand gezet door boze jongeren. Diep in de nacht werd ook nog een patatkraam in brand gestoken. Dertien mensen zijn door de politie opgepakt.

De brandweer moest bij het blussen van de vele kleine brandjes worden beschermd door politieagenten. Relschoppers hadden zondagavond tevens de toegangswegen naar de wijk met hekken gebarricadeerd. Ook lag er een Felyxscooter midden op de weg. De politie heeft de versperringen weggehaald. Daarbij zijn enkele stenen naar agenten van de Mobiele Eenheid (ME) gegooid.

Groep van vijftig relschoppers

Volgens een woordvoerder van de politie was het een groep van ongeveer vijftig mensen die zich schuldig heeft gemaakt aan het vandalisme. Dertien personen, onder wie ook minderjarigen, werden gearresteerd en krijgen een proces-verbaal. Alle dertien zijn inmiddels vrijgelaten.

Levensge­vaar­lijk! Een auto met een klapband zal slingeren en een wandelaar of fietser kunnen doodrijden!

Robert van Asten, Wethouder

De onrust in de Haagse wijk begon al op zaterdag. Volgens calamiteitenwebsite Regio15 werd die dag een oproep geplaatst op sociale media om bijeen te komen. De politie was zaterdagavond daarom met een groot aantal agenten aanwezig. Er werden verschillende brandjes gesticht, een bouwkeet omgeduwd en de politie vond zelfgemaakte kraaienpoten op de weg, waar ten minste één auto schade door heeft opgelopen.

Wethouder Robert van Asten spreekt op Twitter van idioten die snel moeten worden opgepakt. ,,Levensgevaarlijk! Een auto met een klapband zal slingeren en een wandelaar of fietser kunnen doodrijden!”

De ME verwijderde de bouwhekken op de weg

De ME verwijderde de bouwhekken op de weg © District 8

Vrees voor afbranden kerk

De politie kan nog niet zeggen of er afgelopen weekend aanhoudingen zijn verricht. Vermoedelijk zijn de vernielingen en brandstichtingen een reactie op het feit dat het vreugdevuur dit jaar niet doorgaat in Duindorp.

De patatkraam liep grote schade op

De patatkraam liep grote schade op © Jos van Leeuwen

Nu het vreugdevuur voor deze jaarwisseling definitief is afgelast, wordt er ook gevreesd voor rellen in de feestnacht zelf. Vastgoedman Jasbir Singh wil daarom de leegstaande Pniëlkerk versneld slopen. ,,We moeten wel slopen. We zijn bang dat het fout gaat’’, zegt hij. De ontwikkelaar van bouwproject Green Harbour aan de Tesselsestraat in Duindorp wil op de plek van de leegstaande kerk zeventig appartementen bouwen. Van sloop kwam het nog niet, maar volgens Singh is het sinds deze week alle hens om dek. De bedoeling is om vóór de jaarwisseling de kerk plat te gooien.