Verzenders van (drugs)pakketjes hoeven zich straks niet te legitimeren

Je hoeft binnenkort niet je paspoort te laten zien als je een pakketje wil versturen. Minister Grapperhaus vindt dit een te zwaar middel in de strijd tegen xtc-pillen en andere drugs die vanuit Nederland massaal op de post worden gedaan.

Een doos met drugschemicaliën die de politie onderschepte in Eindhoven.

Een doos met drugschemicaliën die de politie onderschepte in Eindhoven. © ED

In de strijd tegen drugspost die vanuit Nederland heel de wereld over wordt gestuurd, komt er geen legitimatieplicht voor verzenders van pakketjes. De opsporingsdiensten zien dat als eenideaal middel om criminelen tegen te werken, maar volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is het verplicht laten zien van je identiteitskaart een te grote inbreuk op de privacy. De maatregel zou voor criminelen bovendien makkelijk te omzeilen zijn.

De Nederlandse logistieke sector, met de pakketdiensten voorop, zijn een walhalla voor drugscriminelen. Via pakketjes of brieven zijn xtc-pillen, cocaïne of tabletjes van designerdrug fentanyl razendsnel aan de andere kant van de wereld. Een speciaal team van de Taskforce Zeeland-West-Brabant, waarin de politie samenwerkt met onder andere gemeenten, justitie en de Belastingdienst, onderzoekt hoe deze vorm van drugszendingen kunnen worden aangepakt. Het team pleitte onder andere voor de legitimatieplicht.

„Als je bij de balie van de Jumbo een pakketje komt ophalen, zul je je moeten legitimeren. Anders krijg je niks mee. Maar andersom, als je een pakketje gaat versturen, hoef je niks te laten zien. Dat is natuurlijk ideaal voor die criminelen, die zetten gewoon een vals verzendadres op de doos”, zei John Kiers van de Taskforce hier eerder over.

Makkelijk te omzeilen

Die maatregel gaat Grapperhaus veel te ver. Het is een inbreuk op de privacy en bovendien zou het administratief een gigantische klus zijn om dit voor al die miljoenen pakketjes te verplichten. Het weegt niet op tegen de drempel die hiermee wordt opgeworpen voor drugscriminelen.

Bovendien is de legitimatieplicht makkelijk te omzeilen: ‘Criminelen kunnen gebruik maken van katvangers en gestolen of valse identiteitsbewijzen of misbruik maken van adresgegevens van particulieren of ondernemers’, zo reageert het ministerie op vragen die hierover werden gesteld door de Tweede Kamerleden Attje Kuiken en William Moorlag (beiden PvdA).

Dat wil overigens niet zeggen dat er niks tegen de drugspost wordt gedaan. Er vinden al controles met drugshonden plaats. Daarnaast wordt er gekeken naar slimme technieken om pakketjes te ‘scannen’ op drugs, wapens of explosieven. Ook kunnen koeriers, die soms op de hoogte zijn van dubieuze pakketjes, beter in de gaten worden gehouden.