Voorvechter legale softdrugs en mediwiet Nol van Schaik overleden

In Spanje is afgelopen weekeinde, geheel onverwacht, Nol van Schaik op 65-jarige leeftijd overleden. Nol stond bekend als bevlogen voorvechter van legale softdrugs en medicinale wiet.

De Nederlandse cannabisgemeenschap heeft geschokt gereageerd op het plotselinge overlijden van de Haarlemse wietpionier Nol van Schaik. Nol was coffeeshop-ondernemer en decennialang een drijvende kracht bij allerlei initiatieven om wiet en hasj te legaliseren. Een man met een uitgesproken mening die ruw uit de hoek kon komen. Maar bovenal iemand die heel geliefd was in de gemeenschap.

Zijn karakteristieke houding legde hem geen windeieren. De media vroegen hem regelmatig om zijn mening. Ook wist Nol alle Haarlemse coffeeshops te verenigen in het Team Haarlemse Coffeeshops (THC). Hij was er ook enorm trots op toen alle coffeeshops, dankzij THC, een keurmerk ontvingen van de gemeente. Hiermee werd Haarlem de eerste Nederlandse gemeente met zo’n keurmerk, waarmee coffeeshophouders kunnen aantonen dat zij kiezen voor verantwoord en veilig ondernemerschap.

Medicinale wiet

Nol streed niet alleen voor het legaliseren van softdrugs. Hij zette zich ook in voor een goed medicinaal wietbeleid. Toen er nog nauwelijks coffeeshops waren, bood hij mensen die wiet medicinaal wilden gebruiken hoge kortingen aan. En wie bij een van zijn coffeeshops een doktersverklaring toonde, kreeg ook korting.

In 2016 opende Nol Hemp Dispensary in Haarlem. Deze winkel fungeerde als informatie- en verkooppunt voor medicinale hennep- en wietolie. Begin dit jaar sloot Nol de deuren, naar verluidt vanwege een geschil met de bank.

Nols harde werken voor de goede zaak bleef ook niet onopgemerkt bij het gerenommeerde, Amerikaanse cannabismagazine High Times. Tijdens de 25e High Times Cannabis Cup ontving Nol de ‘Dutch Masters Award’. Deze erkenning wordt toegekend aan mensen die een noemenswaardige, levenslange bijdrage hebben geleverd aan de cannabisgemeenschap.

Het team van Mediwietsite en CNNBS is in gedachten bij Nols familie en vrienden. Wij wensen hen veel kracht toe bij het verwerken van dit grote verlies.