Vrouw met obsessie voor rood wil bizarre levensstijl na haar dood doorzetten

Zorica Rebernik (67), een vrouw uit Bosnië, is geobsedeerd door de kleur rood’. Dat leidt tot een opmerkelijke levensstijl, die ze ook in het hiernamaals wil doorzetten.

Zorica in haar keuken

Zorica in haar keuken © REUTERS

Zorica, een gepensioneerde lerares met roodgeverfd haar, woont samen met haar man Zoran in een rood huis in Tuzla, in het noordoosten van Bosnië en Herzegovina. Daar eten ze uit rode borden aan een rode tafel waar rode bloemen op staan en drinken ze uit rode glazen. Ook de stoelen zijn rood, net als de koelkast en de lakens op hun bed.

,,Toen ik 18 of 19 jaar was, voelde ik plots een sterke drang om mij in het rood te kleden’’, vertelt de vrouw. ,,Sindsdien draag ik altijd rood en moet alle decoratie in mijn huis rood zijn.’’

Lokale beroemdheid

Zorica op haar graf, dat ze nu al heeft laten maken

Zorica op haar graf, dat ze nu al heeft laten maken © REUTERS

De vrouw zegt de kleur te associëren met kracht en macht. Haar opmerkelijke obsessie heeft van Zorica een lokale beroemdheid gemaakt in Tuzla. ,,Iedereen kent mij hier en biedt me voortdurend rode cadeautjes aan.’’ Iets wat niet rood is, zou ze nooit aannemen, zelfs niet als het enorm kostbaar zou zijn.

Ook als ze naar een begrafenis gaat, draagt ze rood. Het enige probleem is dat haar man het nooit opmerkt wanneer ze nieuwe kleren heeft. ,,Ik zie het verschil niet’’, zegt hij.

Omdat Zorica haar ‘rode’ levensstijl ook in het hiernamaals wil verderzetten, heeft de vrouw nu al, voor zichzelf en voor haar man, een graf laten maken in rode steen. Er hangen ook al foto’s op, in rode kadertjes.

© REUTERS

© REUTERS