Zeven arrestaties voor zware mishandeling van politiehonden tijdens trainingen

Zeven mensen uit het oosten van Nederland zijn vanmorgen opgepakt op verdenking van dierenmishandeling. De politie arresteerde het zevental naar aanleiding van de uitzending van het tv-programma Undercover in Nederland  medio maart. Daarin werden beelden getoond van ernstige mishandelingen van zogenoemde ‘pakwerkhonden’.

Er zijn ook vier honden in beslag genomen, aldus de politie, die de dieren heeft ondergebracht in een opvanglocatie. Verder zijn prikkettingen, stroomattributen en andere verboden voorwerpen waarmee honden worden afgericht in beslag genomen.

Geschokte reacties

Beelden uit de uitzending.

Beelden uit de uitzending. © Videostill

Op de beelden in het tv-programma was te zien hoe trainers van honden die uiteindelijk politiehond moeten worden, de dieren slaan en schoppen en stroom gebruiken om de honden af te richten. Dit gebeurde op drie locaties van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging (KNPV) in Doetinchem, Didam en Harreveld. De beelden zorgden voor geschokte reacties in het hele land.

De politie benadrukt dat de vereniging geen onderdeel is van de politie. Sinds de uitzending doet de politie al geen zaken meer met de betreffende africhters. Ook de De KNPV liet eerder al weten dat de leden van de betreffende verenigingen zijn geschorst. Ook zijn ze uit de vereniging gezet.

De politie gaat verder met het onderzoek, dat er nu uit bestaat om de zeven aangehouden mensen te verhoren. Daarna wordt een strafdossier opgemaakt, dat na afronding aan het Openbaar Ministerie wordt verzonden. Het OM beslist daarna over verdere strafrechtelijke vervolging van deze zeven verdachten.

De aangehouden personen wonen in de gemeenten Doetinchem, Montferland, Oude IJsselstreek en Elburg.