Agenten bewaken coffeeshops in Delft nu 24 uur per dag

Een bizar plaatje. Coffeeshops in Delft worden sinds maandag 24 uur per dag zwaar bewaakt door agenten. Het kan volgens burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft niet anders nu coffeeshops The Game en The Future, maar ook andere zaken in Delft sinds mei worden geteisterd door aanslagen.

 

 ,,Het permanente toezicht van de politie is nodig om voorlopig daar de rust te laten terugkeren. Mensen geven aan dat ze zich onveilig voelen”, aldus de gemeente.

Het voorlopig dieptepunt van de aanslagen was maandagochtend de dood van de 18-jarige Wessel uit Zoetermeer, zoon van een agent. Hij was vermoedelijk degene die werd neergeschoten toen de politie bij The Game kogels op een man afvuurde die een op een vuurwapen gelijkend voorwerp op de coffeeshop richtte. De man vluchtte. Drie kwartier later werd bij het ziekenhuis in Zoetermeer een zwaargewonde jongeman achtergelaten. Artsen probeerden de tiener tevergeefs nog te reanimeren.

Het beperkt zich niet tot de coffee­shops

Woordvoerder van burgemeester Marja van Bijsterveldt

De dood van Wessel lijkt het onderzoek naar de golf gewelddadige aanslagen in Delft gisteren in een stroomversnelling te hebben gebracht. In Amsterdam werd een 26-jarige Amsterdammer aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij eerdere aanslagen op The Game en The Future op 16 september. Op beelden van beveiligingscamera’s, waarvan de beelden sinds een paar weken 24 uur per dag live in de meldkamer worden bekeken, is te zien hoe die bewuste dag vlak voor 06.00 uur een man opduikt en schietbewegingen maakt in de richting van The Game met een vuurwapen dat weigert. Kort erna, om 07.15 uur, wordt opnieuw geprobeerd te schieten. Dit keer op The Future. Het blijft opnieuw bij geklungel met een haperend wapen. Meerdere kogels worden uiteindelijk om 08.30 uur afgevuurd op The Game.

Volgens de gemeente gaat het zeker niet om een coffeeshopoorlog. Want sinds dit voorjaar werden in Delft ook explosieven neergelegd en gevels beschoten van een broodjeszaak, een garagebedrijf en een sieradenwinkel. ,,Het beperkt zich niet tot de coffeeshops”, aldus de woordvoerder van burgemeester Van Bijsterveldt. ,,Alle incidenten worden in samenhang met elkaar bekeken”, meldt het Openbaar Ministerie, dat ook onderzoekt of de doodgeschoten Wessel een rol speelde bij de eerdere incidenten. ,,Natuurlijk wordt ook daarnaar gekeken.”

Lees verder onder de foto.

Kogelgat in ruit coffeeshop The Game.

Kogelgat in ruit coffeeshop The Game. © District8

Handgranaat

Ondernemer Michel Schlarmann van de aangevallen coffeeshops wil niet reageren. Maar de zaak doet denken aan de afpersing van Club Blu in Rotterdam waar criminelen vorig jaar overgingen tot geweld toen zij geen geld kregen van de eigenaar. Het begon bij Blu met het neerleggen van een handgranaat op het parkeerterrein bij de club. Later werd de gevel beschoten.

In Rotterdam besloot burgemeester Aboutaleb Blu vanwege de geweldsgolf te sluiten, maar dat lot hangt The Game en The Future in Delft niet meer boven het hoofd. Burgemeester van Bijsterveldt koos maandag voor een andere strategie. Waar de aangevallen zaken in Delft eerder met een sluitingsbevel kort op slot moesten, komt ze nu tot de conclusie dat dat niet de oplossing is om een einde te maken aan de geweldsgolf. ,,Gaandeweg ontstaat het beeld dat een tijdelijke sluiting helemaal niet helpt. De kans is zelfs groter dat aanslagplegers het gevoel hebben dat ze succes boeken. Als sluiting hun doel is, wil de burgemeester daar niet aan meewerken. Ze wil dat het geweld stopt”, aldus de woordvoerder.

Onzichtbare veiligheidsmaatregelen

De eigenaar van The Game kreeg maandag na het schietincident en de dood van de 18-jarige Wessel wel het verzoek zijn zaak voorlopig te sluiten. Maandag en dinsdag was zijn bedrijf daarom op slot. Gisteren ging hij weer open, met 24 uur per dag een politiewagen met agenten daarin voor de deur. ,,Het is een onderdeel van zichtbare en onzichtbare veiligheidsmaatregelen die zijn genomen in de stad om de rust te laten weerkeren”,  aldus de gemeente.

Een bewoonster baalt van de toestanden bij The Game in haar straat ,,Veiligheid zou het uitgangspunt moeten zijn. Die zaak moet daar weg.” Wat haar betreft wordt de coffeeshop verplaatst naar een industrieterrein. ,,Als je hem verplaatst en niet sluit, beloon je die criminelen ook niet. Vecht het daar maar verder uit.”

Wolven

Volgens David Lansen, voorzitter van de winkeliers in de binnenstad blijft de sfeer, ondanks de terreur, in de stad optimistisch. ,,Het is verleidelijk om mee te huilen met de wolven, maar dat doen we niet. De ondernemers laten zich niet gek maken. Ze voelen zich nog steeds veilig, stralen gezelligheid uit. En ze zijn gewoon open.”

Met de overleden 18-jarige heeft hij te doen. ,,Dat zo’n jongen op de een of ander manier in zo’n circuit terechtkomt, ik kan niet anders dan zeggen dat ik er mee te doen heb. Hier is niemand winnaar.”

De dood van de jonge Wessel schokt ondertussen ook Zoetermeer. Vrienden rouwden gisteren om hun verlies. ,,Wessel was een rustige jongen, altijd vrolijk”, zegt een van hen. Een ander typeert hem als ‘goede gast’. Op zijn school, MBO Rijnland is een herdenkingshoek ingericht. ,,Medestudenten en docenten zijn geschokt en verdrietig. Ze steunen elkaar in hun verdriet”, aldus de school. Bij de voormalige voetbalclub van Wessel, DWO in Zoetermeer, speelt team JO19-1 zaterdag met rouwbanden. Voor de wedstrijd is er een minuut stilte.