Amsterdammer (26) vast voor reeks aanslagen in Delft

De recherche heeft vanochtend in Amsterdam een 26-jarige man aangehouden die wordt verdacht van betrokkenheid bij schietincidenten op 16 september in Delft.Na de aanhouding zijn er op twee plekken in Amsterdam doorzoekingen geweest. Vermoedelijk wordt de Amsterdammer vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Momenteel zit hij in beperkingen en mag hij alleen contact hebben met zijn advocaat.

Op 16 september waren er drie pogingen om te schieten op coffeeshops in de Peperstraat en in de Breestraat. Rond 6 uur ’s ochtends bij The Game in de Breestraat en even na 7 uur bij The Future in de Peperstraat. Beide keren weigerde het wapen.

Om 08.30 uur lukte het wel. Coffeeshop The Game werd toen meerdere malen beschoten.

Aanslagen

© ANP

De binnenstad van Delft is de laatste paar maanden vaker slachtoffer van aanslagen. Afgelopen maandag schoot de politie nog op een verdachte die met een wapen bij de coffeeshop in de Breestraat zou staan. Desondanks wist de verdachte te ontkomen.

Niet veel later werd er bij het Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer een 18-jarige jongen op de stoep gelegd met schotwonden, hij overleed niet veel later aan zijn verwondingen. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nog of er verband is tussen de twee incidenten.

Het laatste incident is er één in een reeks van aanslagen in Delft, die begon op 8 mei met de beschieting van coffeeshop The Future. Daarbij wordt ook een zonnestudio geraakt. Negen dagen later, op 17 mei, is het opnieuw raak. Onbekenden bestoken zowel coffeeshop The Future als The Game met een granaat.

Granaat

© ANP

In juni zijn er twee incidenten: op 12 juni worden een bijouterie en een horecazaak aan de Beestenmarkt en de Molslaan onder vuur genomen, later in diezelfde maand laten onbekenden een granaat achter bij bandenzaak Dino’s.

Dan blijft het even stil tot de stad op 7 augustus wordt opgeschrikt door de moord op de Haags-Delftse crimineel Karel Pronk die op een terras wordt doodgeschoten. Het OM ziet Errol Janssen als de schutter. De verdachte is nog op de vlucht en houdt zich mogelijk schuil in het buitenland.

Daarna is het op 16 september weer raak – de aanslagen waar vanochtend dus een verdachte voor is aangehouden.