Brabantse burgemeester (70) bedreigd door criminelen: ‘Drugsgeld levert enorm rendement op’

Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen kreeg vier keer te maken met serieuze bedreigingen van criminelen. Dat zegt de 70-jarige bestuurder in een afscheidsinterview met deze krant, waarin hij pleit voor harde maatregelen tegen het massaal witwassen van drugsgelden in vastgoed.

De gepromoveerde psycholoog was onder meer hoofddocent op de KUB, gedeputeerde in Brabant en Tweede-Kamerlid voor de PvdA voordat hij burgemeester werd. Hij maakte nationaal en internationaal naam als crimefighter.

Hij zette de snel groeiende drugscriminaliteit in Brabant op de kaart. Daardoor heeft hij vier keer met bedreigingen te maken gehad. ,,Met wegkijken verdwijnt het probleem niet. Ik benoem dingen. De mensen hebben recht op veiligheid.”

Woekerwinsten

Boelhouwer ergert zich aan het gemak waarmee criminelen drugsgeld wit kunnen wassen en woekerwinsten maken in het vastgoed door uitbuiting van huurders. Onze belastingwetgeving faciliteert dat, meent hij. ,,Criminelen kopen massaal panden op, stoppen daarin veel te veel arbeidsmigranten die 600 euro per maand moeten betalen. De wet maakt het gemakkelijk om mensen uit te buiten want huuropbrengst hoef je niet op te geven. Dus betaal je geen 50 procent belasting. Drugsgeld levert zo een enorm rendement op.”

Criminelen sluizen dit geld door naar de bovenwereld. Ondermijning vormt zo een groeiend probleem. ,,Crimineel geld wordt ook gebruikt voor financiering van cocaïne-transporten via havens als Moerdijk, Vlissingen of Rotterdam. Er worden drugslabs van gefinancierd.”

Stinkt

Privacywetgeving maakt het moeilijk om dit criminele geld af te pakken. ,,Als iemand bij de bank een hypotheekje wil en de bank denkt dat dit stinkt dan vragen ze wel eens aan ons of dit echt stinkt. Dan mogen wij niks zeggen.”

Boelhouwer is op dat gebied buigzaam, onthult hij. ,,Ik mag dit eigenlijk niet zeggen want daarmee heb ik de wet wel eens overtreden. Dan zeg ik tegen de bank: ‘Vraag het maar eens via een briefje onder de ruitenwisser’. Dan zetten ze daar een naam op en het woord ‘Hypotheek?’ Achter dat vraagteken schrijf ik dan ‘Nee’.”

In een zaal met hoogleraren staatsrecht heeft hij dit wel eens verteld. ,,Zij vonden het schandalig dat een burgemeester zou kunnen bepalen dat iemand een hypotheek kon krijgen. Ik zei dat ik het schandalig vond dat wij criminelen niet kunnen stoppen toegang te krijgen tot de onroerendgoedmarkt en dat zij zich zouden moeten inspannen die wetgeving te veranderen.