D66: ‘Brabant snakt naar legale overheidswiet’

 

 

  • Drugsafval bij een visvijver in Alphen. Archieffoto: Toby de Kort

    Drugsafval bij een visvijver in Alphen. Archieffoto: Toby de Kort
DEN BOSCH – Brabant gaat zo zwaar gebukt onder de illegale hennepteelt dat het de hoogste tijd wordt voor een experiment met legale wietproductie. Dat betogen Brabantse D66-politici zaterdag op de opiniepagina van het Brabants Dagblad.

De D66-fracties in de grote Brabantse steden en in Provinciale Staten dienden eerder een motie in voor het reguleren van de wietteelt. Vooralsnog tevergeefs, vooral omdat de regering geen ruimte biedt aan zulke experimenten. Betreurenswaardig, vinden de Brabantse D66-politici.

In het opinieverhaal sommen ze de problemen op waarmee Brabant kampt: de natuur wordt vervuild door drugsafval, de strafrechtketen raakt verstopt door alle proces tegen ‘kleine wiettelers’ en de onderwereld krijgt steeds meer grip op de bovenwereld. De taskforce die de drugscriminaliteit in Brabant bestrijdt, zou zich wat D66 betreft louter en alleen moeten richten op het dumpen van synthetisch drugsafval.

Voor het experiment met een gereguleerde wietplantage is volgens D66 een lege stal of een industrieterrein de aangewezen plaats. In Brabant natuurlijk.