Hagenaar krijgt celstraf voor exploiteren ondergrondse hennepkwekerij

Hagenaar krijgt celstraf voor exploiteren ondergrondse hennepkwekerij

Een man uit Den Haag is dinsdag veroordeeld tot negen maanden cel voor het exploiteren van een grote ondergrondse hennepkwekerij in het Drentse De Kiel.

De man moet ook een schadevergoeding van bijna 440.000 euro betalen, omdat de overheid inkomsten heeft misgelopen door de kwekerij. In totaal zou tussen 2015 en 2017 bijna 1,5 miljoen euro winst zijn gemaakt met de plantage, die ruim 1.500 hennepplanten bevatte.

De veroordeling van De Hagenaar maakte deel uit van een reeks veroordelingen rondom de hennepkwekerij. Ook een man uit Weerdinge werd veroordeeld tot negen maanden cel voor het exploiteren van de kwekerij en moet eveneens 440.000 euro betalen aan de staat.

De eigenaar en de zoon van de eigenaar van de schuur werden ieder veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden voor medeplichtigheid aan de hennepkwekerij. Ook moet hij de geïncasseerde huur, zo’n 20.000 euro, terugbetalen aan de overheid.

Twee andere verdachten werden verdacht van medeplichtigheid omdat ze meerdere keren werkzaamheden zouden hebben verricht voor de hennepkwekerij. Eén van deze verdachten werd vrijgesproken, de andere werd veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur, waarvan twintig uur voorwaardelijk met reclasseringstoezicht.