IN GENNEP VEEL HENNEP

  • Een deel van een ontmantelde wietkwekerij aan de Kaneelstraat in Cuijk, in december 2015.

    Een deel van een ontmantelde wietkwekerij aan de Kaneelstraat in Cuijk, in december 2015.

     

LAND VAN CUIJK/GENNEP – In het Land van Cuijk en Gennep zijn dit jaar tot nu toe bewoners van 17 woningen al dan niet tijdelijk uit hun huis gezet, omdat er soft- of harddrugs werd verhandeld. Gemeenten proberen zo schoon schip te maken.

In de gemeente Boxmeer zijn sinds begin dit jaar 5 woningen ontruimd. Het tot nu toe laatste pand waar dat het geval was, staat in de Theobaldusstraat in Overloon. Daar werd in april een inval gedaan in een woning waarbij onder meer xtc werd aangetroffen.

Politie-operatie
De politie-operatie in het voorjaar maakte onderdeel uit van een grootscheepse actie waarbij in het hele land 55 arrestaties werden verricht. De politie deed met 1.500 man sterk invallen in 124 panden in Brabant en Limburg maar ook in Amsterdam en Rotterdam. In deze regio werden invallen gedaan in Overloon, Grave en Gassel. Een gevolg van ruim twee jaar politieonderzoek.

Damcoleswet
Dat in Boxmeer woningen ontruimd zijn, heeft alles te maken met de Damocleswet, een middel waarvan Boxmeer sinds begin dit jaar gebruik van maakt. Op basis van die wet kunnen burgemeesters besluiten om woningen te sluiten. Bij de vondst van softdrugs gaat het om sluiting van drie maanden, bij harddrugs om een half jaar.

Daar kan wel van worden afgeweken. In het Overloonse geval was er sprake van drie maanden omdat er ook kinderen woonden. Bij winkels en horecagelegenheden gelden weer andere straffen.

Meer hierover en de situatie in de andere gemeenten in het Land van Cuijk en Gennep, in De Gelderlander van maandag 1 augustus, editie Maasland, of in de online editie.