Israëlisch ziekenhuis onderzoekt effecten cannabis op coronavirus: ‘Zeer

In het Rambam-ziekenhuis in de Israëlische stad Haifa wordt momenteel onderzocht of cannabis ernstig zieke coronapatiënten kan helpen. Het gaat om het eerste onderzoek in zijn soort, laat hoofdonderzoeker Igal Louria-Hayon weten.
“Voor het eerst wordt het effect van cannabinoïden op witte bloedcellen van coronapatiënten onderzocht,” zei hij in een verklaring. Voorlopig onderzoek laat zien dat verschillende soorten cannabis ontstekingsremmende eigenschappen hebben die zeer effectief kunnen zijn bij het behandelen van coronapatiënten, schrijft de Jerusalem Post.
De Israëlische onderzoekers hebben ontdekt dat 15 specifieke cannabisvarianten heftige ontstekingsreacties bij coronapatiënten kunnen voorkomen. Dergelijke reacties kunnen leiden tot een zogeheten ‘cytokinestorm’, die voor veel van de patiënten fataal is.
Ontcijferen
Cannabinoïden blijken een rol te spelen bij intercellulaire communicatie. Dergelijke communicatie gebaseerd op cannabisachtige stoffen vindt ook plaats in het immuunsysteem, legde Louria-Hayon uit. “Als we begrijpen hoe cannabinoïden gebruikt worden bij intercellulaire communicatie, kunnen we deze communicatie beïnvloeden in het geval van ziekte, om bepaalde boodschappen over te brengen.”
We hopen dat we coronapatiënten kunnen behandelen door het activeringsmechanisme van cannabinoïden tijdens cytokinestormen te ontcijferen, aldus de arts.
Om het effect van cannabis op Covid-19 te leren begrijpen, bestuderen de wetenschappers monsters van coronapatiënten uit de database van het Rambam-ziekenhuis. In de afgelopen weken zijn in het ziekenhuis tientallen Covid-patiënten opgenomen. Bij de patiënten zijn bloedmonsters afgenomen voor onderzoek.