Legalisering cannabis zou Spanje veel banen en inkomsten opleveren

BARCELONA – De economische recessie als gevolg van de coronapandemie zou een goede gelegenheid zijn voor de Spaanse overheid om de legalisering van cannabis te heroverwegen. Dat levert namelijk aanzienlijke werkgelegenheid én overheidsinkomsten op.

Cannabis

© inspanje.nl

Met de legalisering van cannabis (hasj en wiet) zouden 50 duizend directe arbeidsplaatsen gecreëerd kunnen worden en zou bovendien de Spaanse schatkist met jaarlijks 350 miljoen euro gevuld kunnen worden aan btw-inkomsten en nog eens 20 miljoen aan bijdragen voor de Seguridad Social. Dat zegt de Catalaanse econoom Pau Teruel, wiens administratiekantoor al meer dan tien jaar werkzaam is voor een veertigtal zogeheten cannabis social clubs, verenigingen die zonder winstoogmerk marihuana produceren voor hun leden.

Juridische onzekerheid

De huidige cannabisregulatie in Spanje is allesbehalve duidelijk en begeeft zich ergens tussen sociale tolerantie, juridische onduidelijkheid en de willekeurige houding van wetshandhavers jegens deze social clubs. Als gevolg van de gebrekkige regelgeving kunnen deze clubs niet normaal functioneren en blijft het voor hen onduidelijk wat wel en wat geen juridische gevolgen met zich mee zal brengen. Als gevolg daarvan blijft de cannabismarkt een zwarte markt waarvan de inkomsten niet worden meegenomen bij de berekening van het bruto binnenlands product.

In het onderzoek ‘Estudio Económico de las Asociaciones Cannábicas, desarollo y perspectivas (2019-220)’ (Economisch Onderzoek naar Cannabis Verenigingen, ontwikkeling en perspectieven) worden de gevolgen beschreven van de legalisering van cannabis in Californië, Canada en Israël. In Californië brengt deze legalisering jaarlijks tussen de 15 en 20 miljoen dollar op, waarvan tussen de 1,2 en 1,5 miljoen dollar als btw in de Amerikaanse schatkist terecht kwam. Het btw-percentage in Amerika is 7,5%, in Spanje is dat 21% en zou hier dus bijna het drievoudige aan btw-inkomsten opleveren.

Medicinale cannabismarkt

Ook de markt voor medicinale cannabis zou volgens Teruel uitstekend in Spanje geïntroduceerd kunnen worden, in navolging van Israël waar zelfs in deze markt wordt geïnvesteerd door de overheid. Zowel het Spaanse klimaat als de know-how, die nog beter is dan in Nederland volgens Teruel, lenen zich perfect voor legalisering van medicinale cannabis.