MedMen’s tv-reclame die wiet weer ‘normaal’ maakt

De campagne, gemaakt voor MedMen, neemt de kijker mee door de geschiedenis van hennep. Wist je dat George Washington wiet teeld

 JUUL SCHEPENS

De Amerikaanse wietverkoper MedMen komt met een eerste landelijke campagne. Het spotje moet cannabisgebruik normaliseren. De retailer heeft hiervoor bekende namen weten te strikken. Acteur Jesse Williams, bekend van Grey’s Anatomy, speelt de hoofdrol en het spotje is geregisseerd door de Oscar-winnende filmmaker Spike Jonze.

MedMen wordt in de volksmond de ‘Apple Store of Weed’ en ‘Starbucks of Pot’ genoemd. De keten heeft 20 apotheken verspreid door Amerika. Hoewel MedMen een aantal rechtszaken heeft lopen, probeert de organisatie het taboe rondom wiet te doorbreken. Het is de eerste keer dat de keten op grote schaal een wietcampagne uitrolt. De actie, genaamd ‘The New Normal’, moet aantonen dat wiet ‘het nieuwe normaal is’.

Aan de wiet met Washington

De twee minuten durende film toont de geschiedenis van wiet in Amerika. Het verhaal neemt de kijker mee naar een museum. Daar zien we George Washington zijn eigen wiet verbouwen. Hij inspecteert aandachtig de oogst. Het kweken van wiet was in die tijd net zo normaal als het verbouwen van je eigen maïskolven.

Vervolgens belicht het verhaal een donkere kant van het verleden. De Amerikaanse overheid gebruikte het wietverbod om de zwarte- en latinogemeenschap te onderdrukken. De daaropvolgende scènes belichten de positieve kanten van wiet. De plantjes hebben medicinale voordelen en stimuleren de economie.

Het spotje eindigt met een idyllisch beeld: een koppel komt thuis na een middagje winkelen met allerlei tasjes in hun handen, waaronder de kenmerkende rode tas van MedMen. ‘It’s normal again. Here’s to the new normal’, sluit de voice-over af.