‘Met messen bewerkte wietknipsters mogelijk niet door ontvoerders mishandeld’

De drie Bulgaarse wietknipsters, die door de Haagse wietteler Muharrem K. (29) en Rotterdammer Ayoub O. (24) zouden zijn ontvoerd en mishandeld, zijn eerder mogelijk door anderen mishandeld. Dat zei advocaat Bénédicte Ficq vandaag in de rechtszaal.

De vrouwen zouden juni vorig jaar zijn vastgehouden in een woning in de Ampèrestraat in Schiedam, waar ze zouden zijn vastgebonden en gemarteld. Ze werkten in de hennepplantage van de Hagenaar, die zou zijn leeggehaald. Muharrem K. dacht dat de knipsters achter de wietdiefstal zaten. Hij ontvoerde hen en hield hen vast in Schiedam, volgens getuigenverklaringen van de knipsters. Ze werden geboeid, kregen proppen wc-papier in de mond en werden bedreigd met een vuurwapen, messen en een hakbijl.

Eén van slachtoffers zou ook zijn verkracht, maar durft uit angst voor represailles, volgens de aanklager, daarvan geen aangifte te doen. ,,Als jullie proberen te vluchten, schiet ik jullie neer. We hakken jullie hoofden af en snijden jullie aan stukken’’, zouden de vrouwen te horen hebben gekregen.

De drie zijn mishandeld, kregen brandende sigaretten tegen het lichaam gedrukt en zijn met messen gesneden. Haren werden afgeknipt en ze zouden zijn geslagen en geschopt. Een slachtoffer meldde begin deze week vanuit haar woonplaats in Duitsland dat de wietplantage door anderen was leeggeroofd.

Volgens raadsvrouw Ficq van de Hagenaar zouden die overvallers ook de vrouwen mishandeld kunnen hebben. Nadat een knipster haar ontvoerders meldde dat ze de gestolen wietoogst kon terugbezorgen, werd ze vrijgelaten. Zij schakelde de politie in.

Opgepakt

Van een vijftal aangehouden verdachten zijn uiteindelijk alleen de nu 16 maanden in voorarrest zittende Hagenaar en Rotterdammer opgepakt onder weg naar een metrostation, waar ze de vrouwen vrij wilden laten. Volgens de aanklager hebben kennissen van de verdachten 10.000 euro geboden aan familie van één van de slachtoffers om belastende verklaringen in te trekken.

De strafzaak tegen het duo werd vandaag plots geschorst, nadat bekend werd dat de Amsterdamse kroongetuige-advocaat Derk Wiersum was geliquideerd. Raadsvrouw Ficq was te geëmotioneerd door het verlies van haar collega en vriend om de verdediging naar behoren te kunnen voeren. Op 14 oktober gaat de strafzaak verder.