Neede(r)wiet is weer aan de zotten

NEEDE – Carnavals 2019 staat voor de deur en dus is het weer tijd om het college van B & W met verlof te sturen. Dat gebeurde dan ook afgelopen zaterdagochtend in het gemeentehuis. Iedereen die er toe doet in het carnavalsgebeuren van NCG de Vlearmuze en CV De Reetkwakers was present en kreeg een onvervalst staaltje cabaret, ook wel carnavaleske zotteklap genaamd, van lustrumburgemeester Joost van Oostrum te horen alvorens hij de gemeente uit handen gaf. Het leek alsof het carnaval al begonnen was. Zelfs het bier stond klaar.

Door Rob Weeber

Van Oostrum trad op in zijn deftige outfit, zijn, zoals hij het noemde, jubileumpak aangezien het zijn vijfde jaar als burgervader van Berkelland is. In zijn openingsspeech bracht hij onder het motto van ‘Beste mensen, beter wordt het niet!’ zijn nieuwsjaarspeech van afgelopen januari nog eens ten gehore. Het waren dezelfde onderwerpen, maar de invulling was duidelijk met een vette knipoog naar alles en iedereen: “Na carnaval komt Pasen, en waar de rest van Nederland de wederopstanding herdenkt, daar ziet Berkelland een kans om op zondag goedkoop van het snoeihout af te komen” en “Het Paasvuur ligt onder vuur. Dat komt door Den Haag. Ze moeten wat meer naar de burgemeester luisteren” en “Neede is weer bereikbaar, maar nu moet Rietmolen zo nodig een rotonde. Zelfs de aanleg van de N18 duurde korter” en “De nieuwsjaarbijeenkomst van de gemeente in Rietmolen was slecht bezocht. De volgende dag waren er nog mensen op zoek naar Rietmolen” en “Het schijnt dat de Eibergse Waterrott’n een korfbalclub willen oprichten” en “Neede krijgt een koopgoot. Mans Koster zit al weken in zijn geldpakhuis”

Neederwiet, de meest relaxte plaats van Nederland
Het thema ondermijning bewaarde hij tot het laatste. Allereerst refereerde hij aan de voorzitter van de Ondernemersvereniging Neede, Richard Grevelink, die hem, telkens als hij een verdacht hek ziet, opbelt met het vermoeden dat hij een wietplantage heeft ontdekt. Inmiddels is Van Oostrum al drie keer met de politie bij oud-wethouder Han Boer aan het erf geweest. Door een telefoontje moest hij zijn speech onderbreken en liep hij even weg. Ondertussen verscheen op het grote scherm een liedje over Neederwiet met bijbehorend beeld van een fietsende Van Oostrum tussen de hennepvelden. Toen hij weer opkwam, had hij zijn groene wietpak aan, compleet met hoge hoed. Qua branding, city marketing, kon Neede wel een oppeppertje krijgen, zo vond hij. Tegenwoordig doet iedere zichzelf respecterende plaats wel aan branding. ‘I Amsterdam’ is er bijvoorbeeld een, of ‘Haaksbergen Natuurlijk’. En dus moest het vleermuizendorp er ook een hebben: ‘Neederwiet, de meest relaxte plaats van Nederland’.
Daarna overhandigde hij onder meer de sleutel van Berkelland aan prins Patrick en zijn adjudant Albert en het sleutelgat aan prins Arjan 1e en adjudant Rob van de Reetkwakers. Na twee laatste toespraken van de voorzitters van beide carnavalsverenigingen werd de plechtigheid gesloten en de bar geopend. Het carnaval kan beginnen. Alaaf!