OM: Duindorps drietal moet 750.000 euro uit drugswinsten betalen aan staat

Het Openbaar Ministerie denkt dat drie mannen uit Duindorp behoorlijk hebben verdiend aan het verhandelen en telen van hennep in de Korbootstraat aan de haven in Scheveningen. Het trio zou gezamenlijk 750.000 euro aan drugswinst aan de staat moeten betalen. Hun advocaten komen op een winst van slechts 18.000 euro.

Bij een inval in januari 2014 vond de politie in een autobedrijf aan de Korbootstraat een professionele hennepkwekerij met 778 hennepplanten en 793 -stekken. Tonny K. (34), Donny H. (35) en Ferenc D. (56) uit de Haagse wijk Duindorp, werden eerder door het Hof veroordeeld voor hennepteelt en grootschalige drugshandel. De drie hebben hun celstraf van 42 maanden inmiddels uitgezeten.

Niettemin staat bij de staat voor het trio nog de zogenaamde Pluk-ze boete open. De rechtbank boog zich vandaag over de rekening die het drietal moet betalen met de winst die ze uit criminele activiteiten hebben betaald. Het OM rekende uit dat de veroordeelden samen bijna 750.000 euro zouden moeten betalen. Bijna 300.000 euro daarvan was de opbrengst van de hennepplantage in het autobedrijf, waar vijf keer geoogst zou zijn. Daarnaast had de drugshandel hen 450.000 euro opgeleverd. ,,Zij hielden zich fulltime bezig met de verkoop van hennep”, zei de officier van justitie. Het bewijs bestond uit afgeluisterde gesprekken over partijen die gekocht of verkocht werden.

Bonnetjes

De verdediging vond dit maar ‘curieuze berekeningen’. Zo hadden de Duindorpers niet vijf, maar slechts twee keer geoogst, volgens de advocaten. ,,In de zomer was het te heet om te telen onder het platte dak”, zei een van hen. De verdachten waren ook lang op vakantie geweest.

Verder had de opbouw van de stellages 45.000 euro gekost en dat bedrag zou dan van de gecalculeerde winst moeten worden afgetrokken. Ook de geschatte winst van de drugshandel klopte volgens de advocaten niet. Hun rekensom kwam een stuk lager uit: 18.000 euro (6.000 euro per veroordeelde). Dit is fors lager dan de totaalsom van 750.000 euro die het OM eist.