Overheid maakt 710.000 euro vrij voor proef met legale wietteelt in Breda

De overheid stelt 710.000 euro beschikbaar voor de proef met legale wietteelt in Breda. De Brabantse stad krijgt het geld voor de looptijd van vijf jaar.

De Bredase burgemeester Paul Depla heeft in een brief de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken rondom het experiment met de legale wietteelt. Eén van de nog openstaande punten was de tegemoetkoming van de overheid voor de gemeenten waar het experiment wordt uitgevoerd. Die is nu rond.

Voor het aanloopjaar wordt 150.000 euro uitgekeerd en voor de vier uitvoeringsjaren daarna 140.000 euro. “Daarmee komen de ministers hun toezegging na een substantiële bijdrage te geven aan de deelnemende gemeenten in de kosten”, laat Depla weten.

Daarnaast zal de wet- en regelgeving binnenkort in werking treden. Daarin wordt Breda formeel aangewezen als één van de gemeenten waar het experiment wordt uitgevoerd. Direct na deze datum kunnen gegadigden voor het telen van cannabis zich aanmelden. Dat selectieproces is in handen van het ministerie.

De verwachting is dat in het najaar de telers geselecteerd zullen worden. De inschatting is dat het daarna nog een half jaar tot een jaar zal duren voordat er kwantitatief en kwalitatief genoeg is geteeld in voldoende variëteiten om het experiment te kunnen starten. Volgens de burgemeester is het reëel dat het experiment pas van start gaat na de Tweede Kamer verkiezingen in 2021.

De proef wordt ook uitgevoerd in de gemeenten Almere, Arnhem, Groningen, Heerlen, Hellevoetsluis, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Zaanstad.