Peter Schouten: Van legalisering van de wietteelt tot advocaat van de kroongetuige

BREDA – Peter Schouten is sinds afgelopen vrijdag in één klap één van de bekendste advocaten van Nederland geworden. Hij meldde zich bij de rechtbank van Amsterdam om advocaat te worden van kroongetuige Nabil B. B.’s vorige advocaat Derk Wiersum werd afgelopen woensdag geliquideerd op straat in Amsterdam.

 

Een Bredase advocaat is bereid om Nabil B bij te staan. En niet alleen dat. Hij roept ook andere advocaten op hetzelfde doen. Met zijn opvallende en gewaagde oproep bereikte Peter Schouten afgelopen week de koppen van alle kranten. En hoewel er veel reacties kwamen van mensen die hem voor gek verklaarden en die dachten dat hij het enkel voor de media-aandacht deed, oogste Schouten ook veel lof met zijn oproep. Onder andere burgemeester Paul Depla is blij met de actie van Schouten, vertelde hij aan Sven Kockelmann in het programma 1 op 1 op radio 1. “Hij steekt zijn nek uit voor het belangrijkste wat we hier in Nederland hebben: de onafhankelijke rechtstaat’. 

Wiet

Maar Bredanaars die goed hebben opgelet, hebben de naam van Schouten al vaker langs horen komen. Hij is namelijk samen met huisarts Ronald Roothans en politicus Joep van Meel de oprichter van het bedrijf N.V. Project C waarmee ze deel willen nemen aan het wietexperiment. Zij willen een teeltfaciliteit van 6000 m2 opzetten voor de productie van jaarlijks 12 ton cannabis. Met die hoeveelheid kunnen alle coffeeshops in bijvoorbeeld Breda en Tilburg worden voorzien van wiet en hasj. Breda is geselecteerd voor de proef met legale wiet, maar of Project C dat ook mag gaan produceren in nog niet bekend. Daarvoor moet het ministerie voor Volksgezondheid de vergunningen afgeven.

Het is dus goed mogelijk dat de man die straks een legaal hennepteelt bedrijf heeft, ook de advocaat wordt van de kroongetuige die bedreigd wordt door mensen uit het illegale drugscircuit. En daarmee kan Schouten dan weer een opvallende baan bijschrijven op zijn toch al bijzondere CV. Want Schouten is ‘pas’ 8 jaar advocaat. Eerder werkte hij in de journalistiek, waarbinne hij AvantGarde kocht en Esquire naar Nederland haalde. Hij was eigenaar van een pr-bureau in de hightech-sector en was producten van televisiespelletjes zoals Lingo in Maleisië. Het televisieavontuur bracht hem vervolgens in de wereld van het Islamitisch bankieren. Pas in 2002, nadat de koers van zijn bank instortte na de aanslag op de Twin Towers, besloot hij strafrechtadvocaat te worden.

Of Schouten nu ook daadwerkelijk de advocaat van Nabil B. zal worden, is nog niet bekend. Volgens Schouten is de Amsterdamse Orde druk bezig met de zaak, en wordt er deze week meer bekend.                                                                                                             Door: Hanneke Marcelis  peter schouten (Foto: Archief BredaVandaag)