Speciale munt: vrijheid, vrouwen of wiet?

DEN HAAG – Een viering van het vrouwenkiesrecht of 75 jaar vrijheid. Die thema’s worden onder meer genoemd voor herdenkingsmunten die in 2020 geslagen worden.

Vorig jaar was 100 jaar luchtvaart in Nederland een van de thema’s voor een herdenkingsmunt.

Vorig jaar was 100 jaar luchtvaart in Nederland een van de thema’s voor een herdenkingsmunt.

Die twee opties worden in elk geval meerdere malen aangedragen bij het ministerie van Financiën. Het ministerie zet via de internetconsultatie ’Muntthema 2020’ de poorten open voor iedereen om thema’s aan te dragen voor de herdenkingsmunten van volgend jaar.

Tweede Wereldoorlog

Met nog een week te gaan tot de consultatie sluit, zijn er drie opties die het meest genoemd worden. Ten eerste is dat de viering van 75 jaar vrijheid, na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Van de zestien publieke inzendingen tot nu toe, zijn vier voorstander van dit thema voor de munt. Er zijn overigens ook nog vijf mensen die hun suggestie niet in het openbaar wilden delen.

Uniek zou een ’vredemunt’ niet zijn, want ook in 2005 en 2015 werden respectievelijk 60 en 70 jaar vrede al met een munt herdacht. „In die zin is 75 jaar vrijheid geen onderscheidend thema”, staat in een van de reacties. „Maar, wel een thema dat belangrijk blijft en waar je niet genoeg bij stil kunt staan.”

Aletta Jacobs komt wellicht op een munt over vrouwenkiesrecht.

Aletta Jacobs komt wellicht op een munt over vrouwenkiesrecht.

Een tweede populair thema is een viering van het vrouwenkiesrecht. Dat werd in 1919 ingevoerd, maar in 1920, volgend jaar 100 jaar geleden, ging er daadwerkelijk voor het eerst een vrouw naar de stembus. „Het 100-jarig bestaan van dit recht, dat zo veel impact heeft gehad, is toch iets om als Nederland trots op te mogen zijn”, valt in een reactie te lezen. Aletta Jacobs wordt dan genoemd als kandidaat om de munt te sieren.

Dat mag trouwens volgens de spelregels van de consultatie niet. „Er dient alleen een thema voorgesteld te worden, muntontwerpen worden niet meegenomen”, meldt het ministerie. En als er een persoon wordt voorgesteld voor op de munt, moet die wel overleden zijn.

Dordrecht viert 800 jaar stadsrechten.

Dordrecht viert 800 jaar stadsrechten.

Dat laatste geldt in elk geval voor Albert Cuyp, die ook door meerdere inzendingen wordt voorgedragen. Volgend jaar is het namelijk 400 jaar geleden dat hij geboren werd in Dordrecht. En die stad viert volgend jaar ook nog eens dat ze 800 jaar stadsrechten heeft. De gemeente Dordrecht wijst erop dat er in het verleden ook eeuwenlang munten werden geslagen in de Zuid-Hollandse stad. „Hoe bijzonder zou het zijn dat er in 2020 weer een bijzondere munt naar Dordrecht komt!” neemt de gemeente vast een voorschot. Ook de 200e geboortedag van schrijver Eduard Douwes Dekker, beter bekend als Multatuli, wordt genoemd.

Dan zijn er nog minder vaak genoemde ideeën zoals een munt om het 50-jarig jubileum van het Holland Pop Festival in Rotterdam te vieren. Daar werd namelijk, volgens de inzender, voor het eerst het gebruik van softdrugs als wiet gedoogd: „Onder het wakend oog van agenten in burger en de Rotterdamse Geneeskundige Dienst werd er gerookt en gebruikt.”

Een ander voorstel is een munt voor leraren en leraressen omdat het volgend jaar 220 jaar geleden was dat de Kweekschool, waar onderwijzers werden opgeleid, werd opgericht.

Er zijn ook minder kansrijke voorstellen. Bijvoorbeeld die om op de voorkant ’commerciële banken zijn gelegaliseerde criminele organisatie’ en op de achterzijde ’politici houden dit in stand’ te zetten.

Staatssecretaris Snel moet uit drie munten kiezen.

Staatssecretaris Snel moet uit drie munten kiezen.

Een Financiën-woordvoerder laat weten dat er drie opties worden voorgelegd aan staatssecretaris Snel. Zijn keuze wordt medio mei bekendgemaakt. Vorig jaar werden er van de destijds uitgebrachte herdenkingsmunten 75.500 verzilverde van €5 geslagen, 5500 zilveren munten van €5 en 786 gouden munten van €10.