Vader Yuri van Gelder krijgt taakstraf voor 2,4 kilo wiet in huis

WAALWIJK – Simon van Gelder, de vader van Yuri, heeft een taakstraf van tachtig uur gekregen. In zijn huis in Waalwijk werd in januari 2,4 kilo wiet gevonden. Vorige week stemde hij tijdens een besloten hoorzitting in met deze straf, zo bevestigt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Breda.

Nu Van Gelder senior dit schikkingsvoorstel heeft geaccepteerd, is de zaak wat justitie betreft, afgedaan. De gevonden hennep had een straatwaarde van duizenden euro’s.

De politie kwam de hennep op het spoor door ‘afwijkend stroomverbruik in de straat’. In het huis van Van Gelders ouders vond de politie behalve de gedroogde wiet ook een hennepkwekerij. Deze was niet meer actief. Ook bij de buren werden hennepgerelateerde goederen gevonden.

Drie maanden op slot
De burgemeester van Waalwijk besloot in februari dat het huis vanwege de hennepvondst drie maanden op slot moest. De ouders vochten dat besluit aan bij de rechtbank, omdat ze vonden dat ze al genoeg waren gestraft door alle media-aandacht. De rechter gaf hen ongelijk.