Wat Betekent ‘420’ Eigenlijk?

Dikke kans dat je wel eens van het begrip “420” hebt gehoord, of voluit “four-twenty”, maar wat bedoelen ze er nou eigenlijk precies mee? Ook als je weet wat het betekent kun je je afvragen waar de term vandaan is gekomen. In dit blog leggen we je haarfijn uit wat de oorsprong van deze geheimzinnige code is, die zelfs is uitgegroeid tot een soort internationale feestdag voor het vieren van de cannabis cultuur.

Het Begin
Zoals dat wel vaker gebeurt was het ook hier de jeugd die de hype heeft opgestart. Het begon allemaal in 1971 met vijf highschool studenten in California, USA. De leden van het groepje zaten samen op de San Rafael High School, waar ze ook wel bekend stonden als ‘The Waldos’.
Via via hadden ze een verhaal gehoord over een achtergelaten veldje met cannabisplanten op een geheime plek, en dus besloten ze om op zoek te gaan naar dat mysterieuze wiet walhalla. Daarvoor maakten ze gebruik van een heuse schatkaart die de oorspronkelijke kweker had gemaakt. Zo begon een epische zoektocht die weken zou gaan duren…
De Waldos spraken af om als vaste ontmoetingsplek het lokale standbeeld van Louis Pasteur (je weet wel, van de gepasteuriseerde melk) te gebruiken. Daar troffen de schatzoekers elkaar elke dag na schooltijd, om tien voor half vijf, ofwel twintig over vier. Ze hadden natuurlijk geen zin om hun schat met de halve school te delen als ze hem vonden, en dus spraken ze een codewoord af. Als ze elkaar onder schooltijd tegenkwamen in de gang zeiden ze alleen maar “420 Louis”, wat zoveel betekende als: “we zien elkaar om 4:20 bij het standbeeld van Louis Pasteur”. Zoals je weet doen Amerikanen niet aan en dag met 24 uren, maar tweemaal 12 uur, alleen dan met “am” of “pm” erachter voor ’s morgens of ’s middags. Anders hadden we het nu waarschijnlijk over “1620” gehad…
Helaas voor de schatgravers hebben ze hun cannabis El Dorado nooit kunnen vinden. Na een hele reeks pogingen om het verborgen veldje met planten te vinden besloten ze om het op te geven. Toch hadden de Waldos iets bereikt waar ze niet op hadden gerekend: hun geheime code lekte uit en werd een gevleugelde term voor blowende scholieren door heel Amerika. Nu, bijna een halve eeuw later, is four twenty nog altijd een begrip voor wiet liefhebbers over de hele wereld. Zelfs als je nog nooit een joint hebt gerookt heb je er waarschijnlijk wel eens van gehoord. 420 is een bijna heilig begrip voor iedereen die zich onderdeel van de cannabis cultuur voelt. Die cultuur wordt zelfs wereldwijd gevierd: dat gebeurt elk jaar op twintig april, of op z’n Amerikaans geschreven, 4-20!
Andere (Onzin-) Theorieën Over 420
Het is de beste dag om je marihuana te planten – nee dus: dat hangt er maar net vanaf waar je woont.
Het verwijst naar een politiecode en wetgeving rond cannabis – ook niet: er is wel een Californische wet rond mediwiet die Bill 420 heet, maar die wet bestaat pas sinds 2003 en “420” al sinds de seventies.
Het is de verjaardag van Bob Marley – dat is gewoon niet waar, want hij werd op 6 februari geboren en is dus een two six!