Wietkweker krijgt weer vrij spel door opdoeken van hennepteams bij politie

INTERACTIEVE KAARTNIJMEGEN – Wietkwekers krijgen weer vrij spel. De politie rolt steeds minder illegale hennepkwekerijen op en dat komt doordat de meeste hennepteams van politie zijn opgedoekt vanwege een tekort aan mankracht. In Oost-Nederland, Midden-Nederland, Oost-Brabant en Limburg werden er in 2018 7 tot wel 36 procent minder kwekerijen geruimd.

Max Daniel, voorzitter van de landelijke Taskforce Drugs bij de nationale politie, betreurt dat de politie de illegale hennepteelt steeds vaker laat zitten. Juist in de aanpak van ondermijnende criminaliteit, die zich onzichtbaar in sociaal zwakkere wijken nestelt, blijft de jacht op illegale wietkwekerijen belangrijk, stelt Daniel.

Hennep vormt voor misdaador­ga­ni­sa­ties het basisinko­men. Er wordt goud geld verdiend voor andere activitei­ten

Hennep vormt voor misdaadorganisaties het basisinkomen. Er wordt goud geld verdiend voor andere activiteiten

De politiecommissaris benadrukt dat misdaadorganisaties die zich bezig houden met wiet, ook actief zijn in de handel in cocaïne als in synthetische drugs. ,,Drugsdumpingen vinden we met zijn allen een groot probleem. Dus daar gaat veel aandacht naar uit. Hennep vormt voor deze organisaties echter het basisinkomen. De pakkans is laag. Er wordt goud geld verdiend voor andere activiteiten. Het gaat er om zicht krijgen te krijgen op de misdaadorganisaties. Dat kan door kwekerijen en drugsvaten goed te onderzoeken.”

In Nederland werden in 2017 4670 kwekerijen ontdekt. In 2018 waren dat er 3913. Volgens Daniel zijn er niet minder wietkwekerijen. ,,Dan zou de prijs van nederwiet op de binnenlandse en de exportmarkt veranderen. Dat gebeurt niet.” De politieregio Noord-Nederland is de enige regio die in 2018 meer hennepkwekerijen ontmantelde. De verklaring is eenvoudig, zegt Daniel, lid van de korpsleiding bij de politie Noord Nederland. ,,Dat is niet omdat wij in het noorden meer kwekerijen hebben. Anders dan elders in het land hebben wij ons hennepteam wél in stand gehouden. Dus rollen we ook meer op.”

Minder tips

De politie krijgt veel minder tips binnen via Meld Misdaad Anoniem. De teller bleef vorig jaar steken op 4529 tips, 21 procent minder dan in 2017. Eén tip is niet voldoende om binnen te treden, legt Daniel uit. ,,Dan kan je op de handen gaan zitten afwachten tot er meerdere tips komen, zoals nu gebeurt. Je kan de binnengekomen anonieme informatie ook onderzoeken. Dat doen we in het Noorden standaard. Door de elektriciteitsrekening te checken, te gaan ruiken of door gewoon aan te bellen met de vraag of de politie even in het pand mag komen kijken.”

De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, regioburgemeester voor de politieregio Oost-Nederland, bestrijdt dat Oost-Nederland minder prioriteit geeft aan de illegale hennepteelt. ,,Hennep is nog steeds één van onze topprioriteiten.’’ Misschien voelen ‘hennepboeven’, aldus Bruls, zich inmiddels zo opgejaagd dat ze hun heil meer zoeken over de landsgrens, in Duitsland en België. ,,Of kiezen ze eerder voor een andere tak van sport, xtc bijvoorbeeld. Nog meer prioriteit geven, kunnen we niet doen. Dan gaat het ten koste van de aanpak van andere misdrijven.’’